LEDER

Kvinnehelse

Rynker er ikke problemet

Kvinnehelse trenger en langt grundigere behandling enn fillers til rynkene.

KVINNEHELSE PÅ EKTE: Vi har fortsatt mangelfull medisinsk kunnskap om kvinnehelse. Illustrasjonsbilde av kvinne med endometriose og smerter i underlivet. Endometriose er en tilstand der vev av liknende type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen. Foto: Heiko Junge / NTB
KVINNEHELSE PÅ EKTE: Vi har fortsatt mangelfull medisinsk kunnskap om kvinnehelse. Illustrasjonsbilde av kvinne med endometriose og smerter i underlivet. Endometriose er en tilstand der vev av liknende type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den spekulative lanseringen av en ny skjønnhetsklinikk på Frogner i Oslo har med rette fått drepende kritikk. Årsaken er blant annet at de tre medievante frontfigurene omtaler tilbud som botox, ikke-invasiv fettreduksjon og annet overfladisk fiksfakseri som et bidrag til bedre «kvinnehelse». Nå har de tre trukket seg fra prosjektet og sagt de er lei seg for bruken av ordet kvinnehelse i sammenheng med estetisk kirurgi.

Noe godt har likevel kommet ut av PR-stuntet på Oslo vest, og det er ny oppmerksomhet rundt hva som faktisk er kvinnehelse og hvorfor feltet sårt trenger en langt grundigere behandling enn fillers til rynkene.

Vi har fortsatt mangelfull medisinsk kunnskap om kvinnehelse. Det skorter på både forskning og behandling, til tross for at mangelen har vært påpekt i flere tiår og konsekvensene er alvorlige. Kvinner lever lengre enn menn, men opplever mer sykdom.

Kvinner har mer angst, depresjoner og kroniske lidelser enn menn, og de er overrepresentert i statistikken over langtidssykemeldinger og uføretrygd, fastlås det i rapporten «Hva vet vi om kvinnehelse?» fra Kilden kjønnsforskning.no og Norske Sanitetskvinner som ble lansert i 2018.

Det har ikke skjedd noen mirakler siden den gang, skal vi tro en gjennomgang Aftenposten har gjort i forbindelse med kritikken av skjønnhetsklinikken. Avisa har spurt noen av de fremste ekspertene på kvinnehelse hva feltet trenger. Svarene vil neppe overraske helsemyndighetene. Det handler om kjente problemer som går igjen hver gang kvinnehelse diskuteres seriøst. Her er noen av utfordringene:

Svangerskapsforgiftning rammer 10-12 prosent av gravide kvinner, og antallet vil trolig øke ettersom førstegangsfødende blir stadig eldre. Likevel vet man ikke hva som er årsaken til en sykdom som kan være dødelig. PMS er ingen vits. Mange kvinner sliter tungt psykisk før menstruasjonen uten at man vet nok om hvorfor.

Endometriose er en svært smertefull lidelse som har fått mer oppmerksomhet de seinere åra, men dagens behandling er veldig inngripende. Ekspertene nevner også tidlig overgangsalder, muskel- og skjelettsykdommer, hjertesykdom og barselkrisen som felt det må forskes mer på og som trenger bedre behandlingstilbud.

- MÅ TA SLUTT: Jonas Gahr Støre er i New York for å delta i FNs årlige generalforsamling. Der møter han Russlands utenriksminister. Reporter/video: Vegard Kvaale Vis mer

Ekspertene lister opp sykdommer som rammer svært mange kvinner, som reduserer livskvaliteten og arbeidskraften, og som i verste fall kan være dødelig. Medisinsk forskning trenger et kjønnsperspektiv for å kunne hjelpe kvinner bedre. Eller kanskje man kunne få hjelp av PR-agentene på Frogner til å få den faktiske kvinnehelsen på dagsorden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer