KOMMENTARER

Sindre Finnes

Så flaut!

Hva er pinligst: At Sindre Finnes smykker seg med en ring han ikke har fortjent, eller at han er den eneste som gjør det?

FERSKA: Først ble det avslørt at Sindre Finnes har latt seg omtale som siviløkonom, selv om han formelt ikke er det. Deretter ble det avslørt at han ved flere anledninger har brukt en såkalt kandidatring fra NHH. Foto: Christian Roth Christensen
FERSKA: Først ble det avslørt at Sindre Finnes har latt seg omtale som siviløkonom, selv om han formelt ikke er det. Deretter ble det avslørt at han ved flere anledninger har brukt en såkalt kandidatring fra NHH. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For oss som ikke er innviet i dens hemmeligheter, ser ringen ut som en utflytende tribal-tatovering fra nittitallet, en halvveis smidd stjernetegn-ring kjøpt på loppemarked i Øst-Europa, et nedslitt arvestykke etter bestefar, funnet i en skranglete smykkeboks i et rotete, støvbefengt og innrøykt dødsbo.

Men nei. NHH-ringen som det ble avslørt at Ernas Solbergs ektemann, Sindre Finnes, har båret selv om han slett ikke var akademisk kvalifisert til å bære den, er et symbol. Ikke bare rent fysisk: Ringen er av rent gull. Inngraveringene står for de fire næringene: Handel (vekt), fiskeri (fisker og harpuner), sjøfart (anker), industri og håndtverk (hammere). Men også metafysisk: At en ring ikke bare er en ring har alle som har sett eller lest «Ringenes Herre» fått inn med teskje. En ring er noe større, et symbol som har signalisert identitet, tilhørighet og status siden tidenes morgen.

Gollum er ikke bare ute etter ringen fordi den forfører og korrumperer, men også fordi den etter hvert representerer hvem han er.

Uten ringen, er han ingen.

Det er altså snakk om ringen studenter ved Norges Handelshøyskole kan kjøpe når de er ferdig utdannet siviløkonom. Hør bare hvordan en tidligere NHH-student beskriver sitt forhold til ringen i en sak i skoleavisa Studvest: «Ringen symboliserer stolthet over å ha fullført fem år med hardt arbeid, og den gir en tilknytning og tilhørighet til skolen en studerte ved», sier han, stolt bærer av ringen siden 2015. Eller hva med denne uttalelsen, i en Dagens Næringsliv-sak om kandidatringer, der en hodejeger sier: «Nettverk er utrolig viktig i næringslivet. For å kunne symbolisere en gruppetilhørighet kan slike symboler gi troverdighet i mer faglige sammenhenger».

Det man kjøper seg, når man bruker mellom 2000 og 5000 kroner på en NHH-ring, er altså troverdighet.

Men troverdigheten til Sindre Finnes begynner å bli like tynnslitt som en plastikkring vunnet i andefiskedammen på Tusenfryd.

Svært symbolsk: NHHs kandidatring symboliserer de fire næringene: handel, fiskeri, sjøfart og industri. Foto: Christian Roth Christensen.
Svært symbolsk: NHHs kandidatring symboliserer de fire næringene: handel, fiskeri, sjøfart og industri. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer

Sagaen om ringen kan selvfølgelig anses som en fillesak. Mannen har gjort som Harry Styles og Keith Richards, pyntet seg med ringer på fest. Hvem bryr seg, liksom.

Men dette handler ikke om at Sindre Finnes har overpyntet seg, det handler om at ringen er en del av en større feilrepresentering av mannens akademiske meritter: Sindre Finnes har gjentatte ganger omtalt seg som siviløkonom, uten å ha det formelle i orden. Og verken han, eller Erna Solberg, har tilsynelatende rettet opp feilinnttrykket når de har hatt anledning til det. Og ringen, den har vært med på å befeste dette feilaktige inntrykket. Igjen og igjen.

For å si det med et dansk ordtak: Man kan aldri forgylle en lort så den ikke lukter.

Men, for å fortsette med et romersk ordtak, det er ikke gull alt som glimrer. Ringen er av flere medier omtalt som «prestisjering», men er den egentlig det? Er det slik av tidligere NHH-studenter nikker til hverandre på gata, sender hverandre øl over bardisken og gir hverandre næringslivsmessige klaps på skuldra på grunn av denne (usedvanlig stygge) ringen?

Nei.

Der NTNU selger i underkant av 1000 av sine kandidatringer hvert år, ifølge studentavisa K7, selger NHH bare mellom tjue og tretti. Jeg har snakket med flere tidligere NHH-studenter som bare trekker på skuldrene når jeg nevner ringen: De har ikke ringen, de kjenner ingen som har ringen, de kunne aldri, aldri tenke seg å gå med ringen, verken hjemme eller på fest. Det eneste symbolet NHH-studenter bruker, sier en av dem, det er blå poloskjorte.

– Min mor spanderte denne ringen på meg da jeg studerte på Norges Handelshøyskole i Bergen på slutten av 1980-tallet. Det er riktig at jeg har brukt den noen ganger. Til vanlig er det kun gifteringen jeg går med, har Sindre Finnes sagt til Børsen. Han har ellers ikke ville uttale seg om ringen.

Dette er en prestisjering som ikke gir prestisje. Dette er en prestisjering som gir problemer.

For å si det med Henrik Ibsens ord: «En kan også kjøpe gull for dyrt».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn