DEBATT

Sosial nedstengning

Så gøy var det ikke

Er det én ting nedstengningen har bidratt til, så er det å idyllisere sosialt samvær.

En langt bedre strategi ville være å minne oss selv på hvor grusomt det sosiale liv kunne være, skriver Kaja Melsom. Foto: Arnfinn Pettersen.
En langt bedre strategi ville være å minne oss selv på hvor grusomt det sosiale liv kunne være, skriver Kaja Melsom. Foto: Arnfinn Pettersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Er det én ting nedstengningen har bidratt til, så er det å idyllisere sosialt samvær. Selv aktiviteter vi før hadde betalt dyrt for å slippe, bader nå i et rosarødt lys: Svigermors kaffebesøk, barnebursdagene i trampolineland og trengselen på polet lørdag ettermiddag. Forståelig nok, forbuden frukt smaker gjerne ekstra godt.

Likevel bidrar bare skjønnmalingen til å forsure coronatilværelsen ytterligere. En langt bedre strategi ville være å minne oss selv på hvor grusomt det sosiale liv kunne være. Og det burde ikke by på store problemer. For la oss være ærlige: Hvor morsomme var egentlig julebordene, skolegårdsfestene og familieselskapene?

I beste fall var det snakk om gørrkjedelige seanser med høflighetspjatt og smalltalk. I verre fall tragikomiske oppvisninger i statusangst. I verste fall utartet det hele til en krigssone.

«Helvete er de andre», skrev den franske filosofen Jean-Paul Sartre. Han hadde tatt inn over seg at andre mennesker er en konstant kilde til terror. Dette fordi vi ikke har noen som helst kontroll over hvordan de oppfatter oss. Bare tanken på hva de innerst inne måtte mene, kan få oss til å ville krype under dyna og bli der for alltid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer