KOMMENTARER

Så tørt, så overbevisende

Dette er slik rettssaker avgjøres.

Så tørt, så overbevisende
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Sterke følelser, harde beskyldninger og tidvis amper stemning har kjennetegnet de mest profilerte vitnemålene i saken mot Laila Bertheussen. Tor Mikkel Wara nærmest ropte mot aktor, Ingvil Smines Tybring-Gjedde ble sint på forsvarsadvokaten og tiltalte Laila Bertheussen har forklart om panikkangst.

Den største delen av rettssaken er helt annerledes. Et stort antall ekspertvitner fra politiet, PST og Kripos er hovedvekten av aktoratets vitner. De forklarer seg med rolig stemme og uten variasjon i stemmen som kan avsløre noe engasjement i noen retning. Det største detaljnivået og mest nitide forklaringene kommer i vitneforklaringene fra kriminalteknikere i Kripos. Det kan høres tørt ut. Eller som sjefingeniør Knut Endre Sjåstad sa det, da han forklarte seg om røde tusjer i forrige uke:

«Vår verden består av å sammenlikne ting. Det kan høres treigt ut, men sånn er det.»

Kriminalteknikerne i Kripos får konkrete oppdrag fra PSTs etterforskere, om å sammenlikne ulike beslag med hverandre og med andre gjenstander. Sjåstad sammenliknet for eksempel den røde tusjen beslaglagt hos Wara og Bertheussen med de røde merkene i hakekorset og rasisit-taggingen på bilen og husveggen. Politiet mener denne tusjen, funnet i Wara og Bertheussens bokhylle, er den samme som ble brukt i hærverket. Det har de gjort alt de kan for å undersøke vitenskapelig.

Kriminalteknikerne sammenliknet derfor tusjen ikke bare med 31 andre tusjer fra huset, men også med tusjer hentet fra ulike produsenter. De analyserte bredde, farge og kjemisk sammensetning. Først etter alt dette konkluderte Kripos med at det er sannsynlig at det er den samme tusjen som er brukt.

Trusselbrevene til ekteparet Tybring-Gjedde og Wara og Bertheussens hjem er gjennomgått i detalj denne uka. Etter to sterke dager for aktoratet kunne man tro det meste var sagt. Det var det ikke. Torsdag forklarte seniorrådgiver Håkon Schjønsby fra Kripos seg om tekniske beslag knyttet til de ulike trusselbrevene.

Bertheussen hevder at de ulike tekniske bevisene er tilfeldigheter som ikke beviser skyld. Men i kriminalteknikernes undersøkelser er det ingen teorier og ingen vidløftige tolkninger. Nettopp derfor er deres nøkterne konklusjoner så overbevisende.

Schjønsby redegjorde gjennom en serie presentasjoner detaljert for hvordan han hadde undersøkt frimerker, papir og blekkflekker. Politiet mener at frimerkene på trusselbrevene er hentet fra heftet de fant i Bertheussens skuff. At papiret brukt i trusselbrevene er hentet fra bunken på samme kontor. Og at utskriftene brukt i brevet er gjort med printeren som var koblet til Bertheussens PC 29. januar i fjor. Dette er nevnt før, men nå fikk vi de vitenskapelige forklaringene.

For at retten skal forstå hvor grundige undersøkelser som ligger bak hver konklusjon, forklarte Schjønsby rolig hvor mange lag fargetrykk som ligger bak hvert tegn på et frimerke og nøyaktig hvor stort avvik det var fra malen på hver enkelt farge. Gjennom et mikroskop som forstørrer mange hundre ganger har han undersøkt disse trykkene på 275 like frimerkehefter for slikt registeravvik. I tillegg har han undersøkt de samme frimerkenes riller, fordi kuttenes forhold til motiv er ulikt på forskjellige hefter. Frimerkene på trusselbrevene og i heftet funnet i Bertheussens kontorskuff var helt like, og ingen av de 274 andre frimerkeheftene hadde samme registeravvik og kutt. Frimerkene på konvolutten er derfor, høyst sannsynlig, de samme som mangler i heftet.

Slik fortsatte dagen. Der vi andre ser svarte bokstaver på et ark, ser Schjønsby gjennom mikroskopet bitte små blekkflekker, som varierer i form ut fra hvilke printer som er brukt til å lage dem. Et standard kopipapir har unik kombinasjon av overflate og hvordan det reagerer på lys. En konvolutt har skrift og tall som viser hvilken leveranse den kommer fra.

Bevisførselen er ikke over. Men det er summen av kriminalteknikernes arbeid som vil avgjøre saken. Den viktigste delen av rettsforhandlingen er blottet for følelser, spekulasjoner og mistanker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer