LEDER

Stoppet av coronarestriksjoner:

Så viktig er ennå ikke fotballen

Krangelen om landslagets reiserestriksjoner viser et UEFA-regelverk som er i utakt med smitteutviklingen i Europa.

HEKTISK HELG: Fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Terje Pedersen / NTB
HEKTISK HELG: Fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Temperaturen har vært høy i helgas feide om Norges fotballforbunds (NFF) forhold til coronarestriksjonene. Som i mange andre sektorer er det mye som står på spill. Når NFF til slutt valgte å avlyse herrelandslagets tur til Romania, og kampen mot Østerrike onsdag henger i en tynn tråd, vil det kunne få konsekvenser for landslagets vei mot neste VM.

Det skyldes i så fall et UEFA-regelverk som er i utakt med smitteutviklingen i Europa, ikke urimelige begrensninger fra norske helsemyndigheter.

ENSOM HVERDAG: Med smitteverntiltakene som landslaget må forholde seg til, blir det lite sosialt liv for Martin Ødegaard. Video: NFF Vis mer

NFF viser til at 55 nasjonale forbund har skrevet under på smittevernprotokollen til Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Som helsedirektør Bjørn Guldvog poengterte tidlig i forrige uke, ble denne protokollen utformet i sommer da smittetrykket i Europa var på et mye lavere nivå. Et rigid teststystem skulle sørge for at fotballspillere kunne reise på tvers av landegrenser uten å måtte forholde seg til karanteneregler. Slik skulle toppfotballen kunne fortsette omtrent som normalt, til tross for coronapandemien.

Nå er situasjonen en helt annen.

Kontinentet er midt inne i en bølge nummer to. Landet fotballherrene etter planen skal reise til denne uka, Østerrike, innfører tirsdag enda hardere nedstengning. Den første, lansert i begynnelsen av november, holdt ikke. Nå skal skoler og butikker stenges. Smitten rammer også fotballen i langt hardere grad enn for bare noen uker siden. Her hjemme er Brann og Haugesund i karantene. Norsk eliteserie og 1. divisjon skal være heldige om de klarer å gjennomføre sesongen på planlagt tid.

Det kan godt være at helgas forvirring rundt landslagets reiser er et forvarsel. Det kan bli vanskelig å holde de europeiske kampprogrammene de neste månedene.

NFF forsøkte å holde seg innenfor reglene ved å reise uten spillere fra hjemlig liga. Da ville de ikke bryte karantenereglene som gjelder for innreise igjen til Norge. Ellers mente NFF at de øvrige spillernes karanteneregler skulle tolkes ut fra de lokale reglene der de skulle reise. NFF gjorde altså sitt beste for å følge reglenes bokstav, men ikke reglenes intensjon. Det er fortsatt forskjell på rettferdig, og selvrettferdig. Unntak fra karanteneregelverket her hjemme skal ellers bare gjelde når liv og helse står i fare. Så viktig er ennå ikke fotballen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer