Krigen i Ukraina

Sabotasjearbeid gir håp om gjenerobring

Den sivile og militære motstanden mot okkupasjonsmakta er stor og økende. Det applauderer Dagbladet.

TAR SELFIE: President Volodymyr Zelenskyi ved fronten øst i Ukraina i helga. Foto: AP / NTB
TAR SELFIE: President Volodymyr Zelenskyi ved fronten øst i Ukraina i helga. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Det er mange fronter i den russisk-ukrainske krigen. Den heteste nå er i byen Sievjerodonetsk i Luhansk fylke øst i Ukraina.

Der gjenerobret ukrainske styrker 20 prosent av byen på oppsiktsvekkende vis, og til store russiske tap, i forrige uke, etter at industribyen med 120 000 innbyggere er bombet sønder og sammen av russerne.

Den russiske overkommandoen krever nå at denne siste byen på ukrainske hender i Luhansk - et av fylkene som Vladimir Putin har krevd skal bli russisk - skal tas i løpet av denne uka. Den som lever får se.

HEMMELIG: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom natt til mandag 6. juni med en kryptisk beskjed til folket. Video: Zelensky_official / Telegram / AP / Reuters Vis mer

Men det er en annen front, den bak russernes linjer, som blir stadig viktigere. Der drives det effektivt motstands- og sabotasjearbeid av en stadig bedre organisert partisan-bevegelse.

I byen Melitopol nord for Krim med sine (før krigen) 150 000 innbyggere, hevder ukrainerne at mer enn 100 russiske soldater er drept. Det er én om dagen i en bare mellomstor ukrainsk by.

En quislings hus er sprengt i lufta, og stadige angrep på russiske militære mål, og russiske soldater, utgjør noe av den væpnete motstanden. Det brenner bokstavelig talt under føttene på de russiske soldatene i byen.

I byen Izium, det russisk-kontrollerte trafikk-knutepunktet sør for Kharkiv, en helt sentral by for at russerne skal erobre hele Donbas, skal ei eldre kvinne ha drept åtte russiske soldater, fordi hun smilende tilbød de sultne okkupantene hjemmebakt pai. Fylt med gift.

Historiene er mange. Men innholdet er ett. Den russiske okkupasjonsmakta møtes med massiv ukrainsk motstand nettopp i de områdene den russiske presidenten Vladimir Putin sier han vil «frigjøre» fra de ukrainske «nazistene».

Det var i denne delen av Ukraina, i det overveiende russiskspråklige sør og øst, at Putins propaganda hadde fortalt russerne at deres soldater ville bli tatt imot som frigjørere.

Men i stedet for å bli tatt imot med åpne armer, og på russisk og ukrainsk vis, med brød med salt, så blir de tatt imot av stengte dører og brød med gift.

Motstanden er spontan, men har også blitt organisert. Det dreier seg om spredning av løpesedler og sprenging av bruer. Prinsippet er som i en klassisk undergrunnsbevegelse, at de som deltar skal vite minst mulig, ha rømningsveier der lokalkunnskap er avgjørende, og at det skal være stor aksept for private initiativer.

Det skal også være profesjonelle soldater som bistår lokale krefter i sabotasjearbeidet. Dette undergraver okkupasjonsmaktas legitimitet ytterligere, og trolig enda viktigere, det kan være et viktig bidrag til ukrainsk gjenerobring av russisk-okkupert land.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer