KOMMENTARER

Lysbakken går av:

Sakte revolusjon

Audun Lysbakken var marxisten som ble moderat sosialist, og bråkmakeren som ble wonderboy.

GIR SEG: SV-leder Audun Lysbakken pressekonferansen etter at han hadde informert partiets medlemmer om at han ikke tar gjenvalg på landsmøtet i mars neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GIR SEG: SV-leder Audun Lysbakken pressekonferansen etter at han hadde informert partiets medlemmer om at han ikke tar gjenvalg på landsmøtet i mars neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Started from the bottom, now we're here
– Drake

Kanskje var det nettopp rapperen Drake SV-leder Audun Lysbakken lyttet til på vei til Stortinget i dag.

Det har vært spekulert i en stund: Nå kan det da ikke være lenge til Lysbakken kaster inn håndkle og SV må finne seg en ny partileder.

Onsdag morgen ble det kringkastet. Lysbakken vil gå av under landsmøtet i mars neste år, og prosessen med å finne arvtakeren begynner umiddelbart.

Han startet på bunnen som partileder. SV vandret årevis i sperregrensens dal. Lysbakken ble oppfattet som en mer uforsonlig partileder enn sin forgjenger Kristin Halvorsen, som for første gang i partiets historie tok det inn i regjering i 2005. Ikke minst fikk Lysbakken en mildt sagt brokete start som partileder. Han måtte gå kanossagang og tre av som barne- og likestillingsminister i den rødgrønne regjeringen bare noen få uker før han ble valgt som partileder i 2012.

Nå, etter over ti år i partiledervervet, ser både Lysbakken og SV helt annerledes ut. På vårt siste partibarometer klokker SV inn en oppslutning på rett over ti prosent, og oppmerksomheten graviterer rundt det en gang lille partiet.

Slik har det på ingen måte vært under hele Lysbakkens virke som partileder. Halvparten av tida har vært preget av svake meningsmålinger dinglende rett over sperregrensen. Det var først etter Arbeiderpartiet kollapset inn mot valgdagen i 2017 at SV begynte å legge bak seg en komfortabel avstand til sperregrensen som har plaget partiet i årevis.

Nå er det knapt noen som forbinder SV med sperregrense lengre.

For Lysbakkens del har veksten også vært personlig. «Revolusjonen er det nødvendige steget over fra den pengestyrte kapitalismen til den folkestyrte sosialismen» var slik Lysbakken snakket i sine tidligere dager som SV-politiker. Marxist kalte han seg også. Han ville nok ikke brukt de ordene lengre.

Lysbakken har derimot forstått det den amerikanske poeten og artisten Gil Scott-Heron sang om: The revolution will not be televised. Det krever grundig arbeid over tid.

Mange var bekymret for hva overgangen fra den sindige, moderate Kristin Halvorsen til den noe mer radikale Audun Lysbakken ville bety for SV.

Lysbakken har likevel inntatt en mer moderat stil de siste åra, og hans kanskje største bragd har vært som kommunikator. For han er god på det – kanskje den aller beste vi har i norsk politikk. I mang en partilederdebatt på TV har han tidvis vasket gulvet med sine motstandere.

Enda viktigere er kustusen han har fått på budskapsdisiplinen i SV. Det er ikke bare en enkel oppgave. Lysbakken har likevel klart å forene partiet under to store faner. Klima og fordeling står igjen som SVs ubestridte hjertesaker, og andre «sære» sosialistiske vyer er skjøvet i bakgrunnen.

Nå står lederkampen for tur. Det må partiet klare samtidig som de skal forhandle statsbudsjett med regjeringen, håndtere hodepinen Wisting-feltet og skulle bli enige med seg selv om hva partiet mener om Nato-spørsmålet.

Den nye partilederen vil ha en fordel og en ulempe som Lysbakken ikke hadde da han ble valgt for første gang. Lysbakken måtte håndtere et Arbeiderparti på over 30 prosent på målingene. Nå ser Ap 18-tallet på enkelte målinger. Det vil gi SV bedre utsikter til tungtveiende politiske gjennomslag, som mange vil mene det var for få av under den rødgrønne regjeringen.

Ulempen er et stadig større og mer kompetent Rødt. Likevel begynner Bjørnar Moxnes også å trekke på åra som partileder. Han skal heller ikke sitte i all evighet, så der kan det også skje et snarlig partilederbytte. Når SV nå kan bli for Nato og skal forplikte seg til budsjett med en upopulær regjering, så trengs det en dyktig kommunikator for å holde det hele sammen og trusselen fra ytre venstre ute.

Å skulle balansere strategi og kommunikasjon i grenseland mellom Arbeiderpartiet og Rødt er ikke en oppgave hvem som helst kan klare. Dersom SV roter seg inn på ville veier med en ny partileder, kan oppslutningen kannibaliseres på minst én, men kanskje også begge kanter. Grunnfjellet til SV er fortsatt lite, selv om mange kunne tenke seg å stemme på partiet. Bare tre prosent av velgerne er helt sikre på at SV er partiet for dem ifølge vår siste måling.

De tre finalistene i lederkampen er allerede klare:

  • Kirsti Bergstø, nestleder i SV, med over fem år bak seg på Stortinget
  • Torgeir Knag Fylkesnes, også nestleder. Han har over ni år bak seg på Stortinget
  • Kari Elisabeth Kaski, som er SVs finanspolitiske talsperson – et tungt verv for ethvert parti. Hun har sittet på Stortinget i over fem år.

Om alle stiller vet vi ikke enda. Et tips vil uansett være å ikke under- eller overvurdere noen kandidater. For tre og et halvt år siden barket Fylkesnes og Kaski sammen i en nestlederkamp. Den gang var det mange i gangene på Stortinget som følte seg sikre på at den profilerte Kaski skulle gå seirende ut, men den gang ei. Hun tapte mot Fylkesnes og ble «forvist» fra SVs lederskap.

Audun Lysbakken har gjennomført en sakte revolusjon i SV. Den nye partilederen bør nok ikke annonsere revolusjon på TV.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer