KOMMENTARER

Abida Raja:

Samfunnet sviktet

Abida Rajas historie er sørgelig aktuell. Også nå står pulter tomme etter barn som ikke er kommet tilbake til norsk skole etter sommerferien.

HJERTESKJÆRENDE: Som barn ble Abida Raja etterlatt i Pakistan av foreldrene etter sommerferien, og vokste delvis opp hos besteforeldrene. Da hun fikk flytte til Oslo, var hun under streng sosial kontroll, med svært begrenset bevegelsesfrihet og i en familie med stadige tilfeller av vold. Foto: Privat
HJERTESKJÆRENDE: Som barn ble Abida Raja etterlatt i Pakistan av foreldrene etter sommerferien, og vokste delvis opp hos besteforeldrene. Da hun fikk flytte til Oslo, var hun under streng sosial kontroll, med svært begrenset bevegelsesfrihet og i en familie med stadige tilfeller av vold. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Sima (18): Flyktet fra tvangsekteskap» dekket forsiden og seks sider i Dagbladet Søndag 8. november 1992. Journalist Hege Storhaugs artikkel handlet om at seks norsk-pakistanske jenter det siste halvåret hadde flyktet fra tvangsekteskap. Ambassadør Sjur Torgersen, som hjalp Sima tilbake til Norge, advarte innvandrerjenter mot å besøke foreldrenes hjemland i «gifteferdig» alder. Fakhra Salimi, som både da og nå leder Mira – ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn, kom med konkrete anbefalinger til tiltak. Og i en faktaboks forklarte Storhaug at tvangsekteskap er straffbart, at arrangerte ekteskap har vært vanlig i Norge, at det er uvanlig i pakistanske storbyer – men vanlig på den pakistanske landsbygda.

Arbeidsinnvandrerne som kom til Norge i åra fra 1968 til innvandringsstoppen i 1975, kom i hovedsak fra to landsbyer i Punjab. Deres døtre var nå i gifteferdig alder.

Samme måned som Dagbladet fortalte Simas historie, fødte da 19 år gamle Abida Raja sitt første barn. Hun forteller at datteren ble unnfanget i et tvangsekteskap med vold og overgrep – og et mønster som har preget hele Rajas liv. Forsøket på å flykte, lyktes ikke da. Hennes historie er også historien om hvordan samfunnet sviktet i å hjelpe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer