KOMMENTARER

Biden i Europa

Samler Vesten til ny kald krig

Joe Biden har på en måte reist feil vei, når han nå er i Europa for å møte europeiske ledere. Hans mål er å samle Vesten i en ny kald verdikrig. Mot Kina, skriver Morten Strand.

I EUROPA: Joe Biden har landet i Europa, i Cornwall, på sin første utenlandsreise som USAs president. Foto: AP / NTB
I EUROPA: Joe Biden har landet i Europa, i Cornwall, på sin første utenlandsreise som USAs president. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Joe Biden var da han ble innsatt som president den mest erfarne utenrikspolitiker som noen gang hadde flyttet inn i Det hvite hus. Etter å ha stabilisert og langt på vei slått tilbake pandemien, er han nå på sin første utenlandsreise som president. Han vil på sin tur til Europa understreke det selvsagte, at han har et mye videre og bredere perspektiv på verden enn sin forgjenger, Donald Trump. Men Bidens reise til Europa går på en måte i feil retning, for det er Kina det først og fremst handler om. Ikke minst i Europa.

Trumps blikk på verden var å erklære handelskrig mot Kina, samtidig som han delvis hånet, latterliggjorde, og absolutt forvirret sine nærmeste allierte, i både øst og vest. Samtidig som han erklærte seier i handelskrigen fordi bønder i Midtvesten fikk eksportere mer soyabønner og mais til Kina. Trump så på multinasjonale institusjoner som en konspirasjon mot amerikansk makt og innflytelse, som han forvekslet med sitt eget grenseløse ego. Biden derimot har et helt annet overblikk, og kan derfor heve dette blikket, og samle sine nærmeste allierte i utfordringen alle ser komme. Biden vil banke inn budskapet om at Vesten nå må stå sammen om demokratiske verdier, og at Kinas vekst mer enn noe annet utfordrer disse verdiene mer enn noen gang i de 50 åra Biden har vært en sentral amerikansk utenrikspolitiker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer