LEDER

Samlet mot terror

Vi må kjempe imot, men ikke la oss friste til krig.

EN SAMLET NASJON: Nasjonalrådets presiden Wolfgang Sobotka, Østerrikes presidenT Alexander van der Bellen and forbundskansler Sebastian Kurz viser ofrene respekt etter terrorangrepet i Wien. (Photo by ALEX HALADA / AFP)
EN SAMLET NASJON: Nasjonalrådets presiden Wolfgang Sobotka, Østerrikes presidenT Alexander van der Bellen and forbundskansler Sebastian Kurz viser ofrene respekt etter terrorangrepet i Wien. (Photo by ALEX HALADA / AFP) Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Enda en gang har terroren rammet Europa. Mandag gikk islamister til angrep flere steder i Wien, i skrivende stund er politiet ennå på jakt etter gjerningsmenn. Fem er drept, flere livstruende skadet. Terrorangrepet var godt planlagt og organisert, minst en av gjerningspersonene sympatiserte med IS.

Torsdag ble tre personer drept i og ved en kirke i Nice. Den ene fikk halsen skåret over. Angrepet fant sted drøyt to uker etter drapet på Samuel Paty. Læreren ble drept på åpen gate og fikk hodet skåret av, i forstaden Conflans-Sainte-Honorine utenfor Paris. Til sammen framstår angrepene som en ny bølge islamistisk terror. Dette er en urovekkende utvikling. De siste åra har det vært færre slike angrep i Europa, etter en topp rundt 2015. Vi har de siste tre åra også sett en dobling av høyreekstrem terror globalt.

Ekstremisme generelt og terrorisme spesielt er en felles fiende av europeiske land og truer våre verdier. Derfor er det riktig og viktig at statsleder etter statsleder nå sier at Europa står sammen om kampen mot islamistisk terror.

VI har verktøy som virker. Militær innsats mot IS svekket organisasjonen. Etterretning og grundig politiarbeid kan forhindre konkrete terroraksjoner. Ulike sikkerhetstiltak kan minimere risiko – slik for eksempel bedre kontroller på flyplasser har nær eliminert terrorbomber på fly. Innsats mot rekruttering og ekstreme miljøer har hatt effekt. Væpnede ekstremister må møtes med harde tiltak. Men ikke på bekostning av de sivile rettighetene som kjennetegner våre liberale demokratier. Det er de åpne samfunn som skal forsvares mot terror.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer