KOMMENTARER

Sannhetens time kom brått

Kabul falt, og tjue år med politiske illusjoner og løgner var kledd nakne. Nå vil norske politikere helst ikke snakke om det, skriver John O. Egeland.

TALIBAN: Talibans talsperson Zabihullah Mujahid i sin første pressekonferanse i Kabul etter maktovertakelsen. Foto: AP /Rahmat Gul / NTB
TALIBAN: Talibans talsperson Zabihullah Mujahid i sin første pressekonferanse i Kabul etter maktovertakelsen. Foto: AP /Rahmat Gul / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ingen har sagt det tydeligere og med større autoritet enn USAs president Joe Biden: «Vårt oppdrag i Afghanistan var aldri å bygge en nasjon eller et demokrati. Vårt eneste mål i Afghanistan var å hindre terroristangrep mot USA».

Slik avslutter Vestens politiske leder deltakelsen i en krig som har vart i 20 år. Alt som ble sagt om nasjonsbygging, demokrati, rettsstat og kvinners rettigheter var bare fasade. Et utstillingsvindu for å tildekke USAs egeninteresser. Krigen handlet ikke om afghanerne, men om USAs sikkerhet.

Biden kan kanskje berømmes for å være ærlig. Men talen river også vekk det politiske grunnlaget for forsvaret av Vestens globale interesser. Hvis demokrati og menneskerettigheter ikke lenger er sentrale mål, gjenstår bare maktpolitikk og økonomiske interesser. De siste restene av imperialismen.

Krigen i Afghanistan burde vært avsluttet for mange år siden. Forhandlinger med Taliban har hele tida vært uunngåelig. De burde skjedd ut fra en posisjon der Afghanistans regjering, USA og de allierte forhandlet ut fra styrke. USA valgte motsatt vei. President Donald Trump forhandlet direkte med Taliban om tilbaketrekning, over hodet på regjeringen i Kabul.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.