LEDER

Sårbart for demagogiske angrep

Din og min pensjon må være rettferdig, men den skal også betales. Å sikre bred enighet er viktig for å skjerme mot sabotasje fra politiske opportunister.

SKYTER TIDLIG :Bjørnar Moxnes var ute med kritikk mot pensjonsutvalget - før rapporten ble lagt fram. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKYTER TIDLIG :Bjørnar Moxnes var ute med kritikk mot pensjonsutvalget - før rapporten ble lagt fram. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vil du ha råd til en verdig alderdom? Spørsmålet streifer nok stadig flere. Selv om vi har et godt utbygd velferdssystem i Norge, treffer pensjonsordningene veldig ulikt ut fra hva slags arbeidsgiver du har, og hva slags helse du har.

Likevel må også staten stille seg det samme spørsmålet – har vi virkelig råd til pensjonsforpliktelsene våre? Vi blir stadig flere eldre, og langt færre yrkesaktive per pensjonist.

STÅR I BRANN: Det ukrainske militæret hevder de har ødelagt russisk militærutstyr for flere titalls millioner rubler i dette angrepet. Video: Det ukrainske militæret/Facebook, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Pensjonsutvalget la torsdag fram sin rapport etter to års arbeid. Mandatet var å utarbeide økonomisk og sosialt bærekraftige forslag til justeringer av pensjonsreformen.

Dermed har det vakt oppsikt at forslagene fra utvalget vil føre til at staten får 20 milliarder i økte, årlige pensjonskostnader i 2060. Utvalget er blitt anklaget for ikke å svare på mandatet.

Men det er likevel nettopp det utvalget gjør, til tross for de økte kostnadene.

Det politiske bakteppet for utvalget var svært tydelig. Pensjonsreformen som tidligere statsminister Jens Stoltenberg fikk gjennom under den forrige rødgrønne regjeringen, vil spare staten for store summer i framtida. Reformen har likevel blitt utsatt for sterk kritikk for sosiale «hull» - altså at enkelte grupper kommer uforholdsmessig dårlig ut av endringene.

Ikke bare har reformen møtt kritikk, den har også møtt motstand i form av politiske vedtak som truer hele konstruksjonen, og som kan ødelegge muligheten for nødvendige innsparinger.

Pensjonsutvalgets rolle kan sies å være å synliggjøre kostnadene ved å tette disse hullene, og samtidig erkjenne at det er nødvendig. Det bredt politisk sammensatte utvalget, med tung ekspertbistand og bidrag fra partene i arbeidslivet, har samlet seg om en konklusjon: Det er ingen vei utenom å ta disse hensynene, selv om de koster.

Hensikten er samtidig å se på disse nye, sosiale grepene i et helhetlig bilde – blant annet ved å understreke at pensjonsreformen vil måtte føre til at vi står lenger i jobb. Et annet hovedpoeng med utvalget er å forsøke å sikre endringene så bred tilslutning som mulig, slik at ikke pensjonsordningene blir gjenstand for stadige omkamper og uthuling.

Frp og SV har lagt inn en dissens i utvalgets forslag til endring i uførepensjon. Rødt er på sidelinjen, og har hamret løs – til og med før rapporten ble lagt fram. Partiet angrep utvalgsleder Kristin Skogen Lund fordi hun har høy lønn og raus pensjon. Dette angrepet på dama, og ikke ballen, er et godt eksempel på hvordan helt nødvendige strukturelle reformer er sårbare for angrep som gjerne er demagogiske i formen.

Det viser hvorfor det er viktig å forsøke å samle og forplikte så mange politiske partier som mulig til en felles justering av pensjonsreformen. Vi håper det går an å komme fram til en løsning som også får med seg Frp og SV, kanskje til og med Rødt. Ved å strekke seg litt for å få med alle, vil også de som åpenbart saboterer enighet avsløre sin egentlige hensikt: Å kynisk posisjonere seg for å gjøre pensjonskamp til strategi for stemmesanking.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer