KOMMENTARER

Nicolas Sarkozy dømt til fengsel:

«Sarko» i fotlenke

Med medfødt amfetamin i kroppen er det hardt å bli dømt til å ta det med ro i tre år, skriver Einar Hagvaag.

FARLIGE VENNSKAP: President Nicolas Sarkozy tok imot Libyas hersker, Moammar Kadhafi, i Elysée-palasset i 2007. Kadhafi skal ha hjulpet ham med millioner av euro i valgkampen.. Fire år seinere ledet Sarkozy det militære felttoget som felte og drepte Kadhafi. Foto: AP / NTB /François Mori
FARLIGE VENNSKAP: President Nicolas Sarkozy tok imot Libyas hersker, Moammar Kadhafi, i Elysée-palasset i 2007. Kadhafi skal ha hjulpet ham med millioner av euro i valgkampen.. Fire år seinere ledet Sarkozy det militære felttoget som felte og drepte Kadhafi. Foto: AP / NTB /François Mori Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Nicolas Sarkozy, som var president i Frankrike fra 2007 til 2012, er dømt til tre års fengsel for å ha «kjøpt» hemmelige opplysninger fra en dommer i Kassasjonsretten, Gilbert Azibert, ved å tilby dommeren en prestisjefylt post i fyrstedømmet Monaco. Tiltalen bygde på avlytting av samtaler mellom Sarkozy og hans advokat gjennom to ikke offisielle og forhåndsbetalte mobiltelefoner som var innkjøpt under det falske navnet «Paul Bismuth». Retten kaller lovbruddene «særdeles grove». Sarkozy og hans medtiltalte risikerer også bøter på en drøy million euro.

Sarkozy ba dommer Azibert om opplysninger om hva etterforskerne hadde funnet ut om ham i den såkalte «Bettencourt-affæren». Han var mistenkt for å ha utnyttet helsetilstanden til den alderdomssvekkede Liliane Bettencourt, den søkkrike arvingen til L’Oréal, verdens største selskap innen kosmetikk. Den historien endte til slutt med henleggelse.

Dommen på tre års fengsel, hvorav to på vilkår, er litt mildere enn påstanden fra påtalemakta, som hadde bedt om fire år, hvorav to på vilkår. 66 år gamle Sarkozy kan sone i husarrest, med elektronisk fotlenke, mener retten, altså en slags «hjemmekontor», som det nå heter. Men han vil anke dommen. Kona hans, Carla Bruni, la ut et bilde av de to på Instagram og skreiv: «For ei meningsløs heksejakt, min kjære!»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer