KOMMENTARER

Nicolas Sarkozy dømt til fengsel:

«Sarko» i fotlenke

Med medfødt amfetamin i kroppen er det hardt å bli dømt til å ta det med ro i tre år, skriver Einar Hagvaag.

FARLIGE VENNSKAP: President Nicolas Sarkozy tok imot Libyas hersker, Moammar Kadhafi, i Elysée-palasset i 2007. Kadhafi skal ha hjulpet ham med millioner av euro i valgkampen.. Fire år seinere ledet Sarkozy det militære felttoget som felte og drepte Kadhafi. Foto: AP / NTB /François Mori
FARLIGE VENNSKAP: President Nicolas Sarkozy tok imot Libyas hersker, Moammar Kadhafi, i Elysée-palasset i 2007. Kadhafi skal ha hjulpet ham med millioner av euro i valgkampen.. Fire år seinere ledet Sarkozy det militære felttoget som felte og drepte Kadhafi. Foto: AP / NTB /François Mori Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Nicolas Sarkozy, som var president i Frankrike fra 2007 til 2012, er dømt til tre års fengsel for å ha «kjøpt» hemmelige opplysninger fra en dommer i Kassasjonsretten, Gilbert Azibert, ved å tilby dommeren en prestisjefylt post i fyrstedømmet Monaco. Tiltalen bygde på avlytting av samtaler mellom Sarkozy og hans advokat gjennom to ikke offisielle og forhåndsbetalte mobiltelefoner som var innkjøpt under det falske navnet «Paul Bismuth». Retten kaller lovbruddene «særdeles grove». Sarkozy og hans medtiltalte risikerer også bøter på en drøy million euro.

PARIS: Demonstranter har tatt gatene etter at politiet slo til mot en migrantleir natt til tirsdag. Video: AP Vis mer

Sarkozy ba dommer Azibert om opplysninger om hva etterforskerne hadde funnet ut om ham i den såkalte «Bettencourt-affæren». Han var mistenkt for å ha utnyttet helsetilstanden til den alderdomssvekkede Liliane Bettencourt, den søkkrike arvingen til L’Oréal, verdens største selskap innen kosmetikk. Den historien endte til slutt med henleggelse.

Dommen på tre års fengsel, hvorav to på vilkår, er litt mildere enn påstanden fra påtalemakta, som hadde bedt om fire år, hvorav to på vilkår. 66 år gamle Sarkozy kan sone i husarrest, med elektronisk fotlenke, mener retten, altså en slags «hjemmekontor», som det nå heter. Men han vil anke dommen. Kona hans, Carla Bruni, la ut et bilde av de to på Instagram og skreiv: «For ei meningsløs heksejakt, min kjære!»

Ingen tidligere fransk president har fått en så alvorlig dom. Men hans forgjenger, Jacques Chirac, fikk i 2011 en dom på to års betinget fengsel for misbruk av offentlige midler mens han var ordfører i Paris. Det er uklart om Chirac da var i stand til å oppfatte dommen.

Dette er ikke det eneste oppgjøret Sarkozy har med rettsvesenet. Etter at han forlot Elysée-palasset har navnet hans dukket opp i ikke mindre enn elleve affærer, noen av dem er henlagt, men fire er ennå under etterforskning.

Påtalemakta mistenker Sarkozy og partiet Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP), som nå heter Republikanerne (LR), sammen med reklamebyrået Bygmalion for å ha laget en masse falske regninger for å skjule ulovlig pengebruk i valgkampen i 2012. De skal ha brukt 42 millioner euro, dobbelt så mye som loven tillater. Likevel tapte Sarkozy valget mot François Hollande fra Sosialistpartiet (PS). Sarkozy og tretten andre må svare for dette i retten seinere denne måneden.

Sarkozy etterforskes for noe liknende fra valgkampen i 2007, da han vant valget mot Ségolène Royal fra PS. Han skal ha mottatt millioner av euro fra den daværende herskeren i Libya, Moammar Kadhafi. Etter valget tok Sarkozy imot Kadhafi under et storslått statsbesøk i Paris, og de to landene inngikk da flere store avtaler.

Fire år seinere, da «den arabiske våren» kom til Libya og et opprør var i gang, var Sarkozy den sterkeste pådriveren for gå til krig mot Kadhafi. Presidenten i USA da, Barack Obama, ville ikke lede enda et felttog, noe som passet «den lille Napoléon» i Elysée aldeles utmerket. Sarkozy hadde sine krigsfly i lufta allerede før Sikkerhetsrådet i FN hadde vedtatt å innføre flyforbud over Libya for å verne opprørerne mot Kadhafi.

Sarkozy ledet de vestlige landene rett inn i marerittet. Fra å skulle håndheve et flyforbud utviklet det seg til full krig mot Kadhafi, hvor også norske fly deltok i fremste linje, og et regime-skifte. Som alle veit, førte dette «humanitære oppdraget» til en rein katastrofe som ennå ikke er over i Libya.

Sarkozy granskes også i «Karachi-affæren» fra 1995, da han var budsjettminister for statsminister Edouard Balladur. I et salg av våpen til Pakistan og Saudi-Arabia skal det ha vært utbetalt en del penger under bordet, som ble brukt i valgkampen for å få Balladur valgt til president. Etter først å ha blitt henlagt har etterforskerne gjenopptatt gransking.

I fjor kom Sarkozy i søkelyset for å ha mottatt en halv million euro fra det russiske forsikringsselskapet Reso-Garantia. Etterforskerne gransker om dette er lønn som rådgiver, noe som er helt lovlig, eller om han har drevet med ulovlig påvirkning på vegne av russiske oligarker.

Når Sarkozy, «Sarko» blant uvenner, har fingrene sine i så mye, rimer det med hans styreform som «hyper-president». Han gjeninnførte nærmest enevelde i Frankrike, omtalte sin statsminister, François Fillon, som «en ansatt», han behandlet statsrådene som statssekretærer og overtok alle taburettene. Franske presidenter ellers har lent seg tilbake og bare tatt de virkelig store avgjørelsene. Vi skreiv i 2008: «Nicolas Sarkozy står i fare for å kunne anklages for samtlige av de sju dødssyndene, med ett unntak: Han virker hovmodig, grisk, begjærende, misunnelig, fråtsende og vred, men han er avgjort ikke lat.»

Fra han gikk av har den konservative franske høyresida, partiet LR, levd i forvirring og rot. Han mistenkes for å ha tenkt å gjenoppstå som «frelser» og forsøke å bli president igjen, men han har også skaffet seg tallrike fiender. Nå står hans tilhengere igjen målløse, og dommen kan være en slutt på en drøm.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer