DEBATT

Sats på energi-effektivisering

Det internasjonale energibyråets (IEA) har lagt fram en rapport med sterk kritikk av Norges energipolitikk. Det bør få konsekvenser.

KLAR KRITIKK: Det internasjonale energibyrået IEA, her ved generalsekretær Fatih Birol, har rettet sterk kritikk mot manglende norsk energieffektivisering, ifølge innleggsforfatteren. Foto: Brook Mitchell/Pool via REUTERS/File Photo
KLAR KRITIKK: Det internasjonale energibyrået IEA, her ved generalsekretær Fatih Birol, har rettet sterk kritikk mot manglende norsk energieffektivisering, ifølge innleggsforfatteren. Foto: Brook Mitchell/Pool via REUTERS/File Photo Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det internasjonale energibyråets (IEA) har lagt fram en rapport med gjennomgang av Norges energipolitikk. IEAs sterke kritikk av Norges manglende satsing på energieffektivisering har fått forbausende liten omtale.

Truls Gulowsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Truls Gulowsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

For å nå klimamålene påpeker IEA at Norge må få på plass kraftigere virkemidler for å realisere det store potensialet for energieffektivisering. I Norge er det mål om å redusere energiforbruket i bygg med 10 TWh innen 2030, men potensialet er langt høyere. Dessverre er vi langt fra å nå målet. IEA mener Norge heller burde bruke mer penger på varige tiltak for redusert strømforbruk enn å øse ut milliarder av kroner til strømstøtte.

I sin «Net Zero»-rapport fra i fjor påpekte IEA at en sterk årlig forbedring av energieffektiviteten globalt er helt nødvendig for å begrense global oppvarming til 1,5 grader.

Naturvernforbundet krever langt kraftigere virkemidler for å stimulere tiltak som vil spare energi, både krav og økonomisk støtte. Regjeringen må lære av andre land og komme med flere tiltak og virkemidler som reduserer energiforbruket. Å gjennomføre tiltak som sparer energi, enten ved hjelp av etterisolering, varmepumper eller styring av strømforbruket, er den raskeste, mest miljøvennlige og den minst konfliktfylte måten å sørge for økt tilgang til mer energi på.

IEA er kritisk til at Enova ikke lenger har et eget mål for energieffektivisering og at flere støtteprogrammer har blitt avviklet eller redusert. Naturvernforbundet krever at Enova får tilbake sin rolle for å stimulere redusert energiforbruk.

Tiltak i bygg, industri og forbruk kan frigjøre store mengder strøm som kan fase ut fossil energi og tilrettelegge for ny næringsvirksomhet. Fram mot 2040 må vi klare å halvere energiforbruket i bygg . I tillegg må vi ha virkemidler for redusert energiforbruk i industrien og en mer sirkulær økonomi. Norge må lytte til IEA og satse på energieffektivisering.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer