DEBATT

Stortingets presidentskap:

Satte ned foten

Riksrevisjonen valgte selv å utsette en påbegynt etterlevelsesrevisjon av sikkerheten på Stortinget, skriver stortingspresident Tone W. Trøen i Dagbladet mandag 27. september. Det er fortsatt ikke korrekt.

KONTROLL: Vi skal kontrollere at Stortingets administrasjon etterlever lover og regler, og det har vi altså ikke kunnet gjøre siden 2017 fordi presidentskapet satte foten ned, skriver Per-Kristian Foss. Foto: Vidar Ruud / NTB
KONTROLL: Vi skal kontrollere at Stortingets administrasjon etterlever lover og regler, og det har vi altså ikke kunnet gjøre siden 2017 fordi presidentskapet satte foten ned, skriver Per-Kristian Foss. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ifølge Trøen var årsaken at Stortinget ikke var underlagt den da gjeldende sikkerhetsloven. Heller ikke dette er korrekt.

I et brev fra 5. desember 2017 - to tredjedeler inn i sikkerhetsundersøkelsen - skriver det daværende presidentskapet:

«Den pågående etterlevelsesrevisjonen gir imidlertid grunnlag for å reise spørsmål ved hvilke former for revisjon Riksrevisjonen som Stortingets kontrollorgan skal føre med Stortingets egen virksomhet, og på hvilket grunnlag revisjonen skal gjennomføres».

FJERNER: Byrådsleder Raymond Johansen fjerner coronasperringer på kollektivtransporten i Oslo. Video: Dagbladet Vis mer

De skriver også:

«Utviklingen av etterlevelsesrevisjon som egen revisjonsform gjør at presidentskapet mener at det er nødvendig at Stortinget foretar en prinsipiell vurdering av hvordan denne revisjonsformen bør innrettes hva angår Stortingets egen virksomhet».

Presidentskapet nevner også sikkerhetsloven i brevet. Det er riktig at det var usikkerhet rundt hvordan loven skulle gjelde for Stortinget, men det var ikke presidentskapets hovedbegrunnelse. Den var prinsipiell.

Presidentskapet ba oss derfor om å redegjøre for hjemmelsgrunnlaget for etterlevelsesrevisjon. To dager seinere - 7. desember 2017 - sendte vi en grundig redegjørelse. Vi forklarte hva etterlevelsesrevisjon er, grunnlaget for å gjennomføre slike undersøkelser og ikke minst hvorfor det er viktig.

Vi fikk aldri noe brev tilbake, men vi hadde et møte med presidentskapet på Stortinget 18. desember. Der gjentok daværende stortingspresident Olemic Thommessen budskapet i brevet - Riksrevisjonen har ikke mandat og lovgrunnlag til å gjennomføre etterlevelsesrevisjoner av Stortingets administrasjon.

Thommesen bekreftet også dette i Aftenposten 21. september i år: «Vi mente den gangen at Riksrevisjonen ikke hadde hjemmel for å granske Stortinget, og at det var et prinsipielt spørsmål man måtte avklare».

Tone W. Trøen skriver i Dagbladet at Stortinget er revidert av Riksrevisjonen hvert eneste år, også siden 2017. Ja, det stemmer, vi har sjekket og godkjent Stortingets regnskaper, men det er ikke det denne saken handler om. For vi skal også kontrollere at Stortingets administrasjon etterlever lover og regler, og det har vi altså ikke kunnet gjøre siden 2017 fordi presidentskapet satte foten ned.

Stortinget og Riksrevisjonen jobber hver for oss, men har et felles ansvar. Vi skal ta vare på og styrke det norske demokratiet og sikre tillit mellom befolkningen og myndighetene.

Derfor må vi nå avslutte denne saken og gå videre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer