DEBATT

Barn og seksuelle overgrep

Se for deg det «umulige»

Det er vanskelig å se for seg hva barn kan utsettes for, men vi vil gjerne at dere skal prøve.

TAPT BARNDOM: Vi etterlyser en dommer som tør å sette seg inn i overgrepsmateriellet som foreligger og den ubegripelige situasjonen uskyldige barn blir satt i. En som tør å stå opp og gi barna en skikkelig oppreisning, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: NTB
TAPT BARNDOM: Vi etterlyser en dommer som tør å sette seg inn i overgrepsmateriellet som foreligger og den ubegripelige situasjonen uskyldige barn blir satt i. En som tør å stå opp og gi barna en skikkelig oppreisning, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Når de aller minste utsettes for grove seksuelle overgrep, må noen være barnets stemme i rettssalen. Dommere må bruke alle tilgjengelige virkemidler for å gi overgriperen en straff som fortjent. Alt annet er uakseptabelt.

I Stine Sofies Stiftelse jobber vi hver dag med barn og unge som er utsatt for seksuelle overgrep. Vi blir hjelpeløse, frustrerte og forbanna når vi hører om barn vi ikke kan hjelpe. Det er akkurat slik vi føler oss når vi gjennomgår dommer om oppbevaring og deling av bilder og filmer som framstiller grove seksuelle overgrep mot barn.

Straffelovens § 311 gir retten mulighet til å idømme alt fra bot til fengsel i inntil 3 år for den som blant annet produserer, distribuerer, anskaffer eller besitter framstilling av seksuelle overgrep mot barn eller framstilling som seksualiserer barn.

I avisa leser vi stadig oftere om mennesker som er dømt for nedlastning og spredning etter denne paragrafen, og gjennom vår veiledningstelefon får vi ofte henvendelser om slike saker. Dette er en utvikling vi ikke kan godta.

I dommene leser vi at slike lovbrudd blir sett på som et stort samfunnsproblem. Barna har som regel ingen mulighet til å stoppe spredningen av filmene eller bildene. Lovbryteren har ofte benyttet spredningsprogrammer som gjør at det kan forfølge barna i mange år framover, muligens hele livet.

Dessverre ser vi at domstolene i liten grad benytter hele strafferammen når straffen skal ilegges – selv i tilfeller hvor materialet er ekstremt grovt.

Det er vanskelig å se for seg hva barn kan utsettes for, men vi vil gjerne at dere skal prøve. I dommene leser vi om barn ned i ettårsalderen som blir bundet fast og utsettes for seksuelle overgrep mens de gråter og viser motstand. Vi leser om barn i samme alder som blir bundet til en stokk, hengt opp ned og penetrert med fingre og gjenstander.

Vi leser om ren tortur av barn som får klesklyper satt på brystvorter og kjønnslepper. Vi leser om barn som får smeltet stearin dryppet direkte på underlivet. Dette er bare en liten bit av flere titusener av bilder og filmer beslaglagt i én enkeltsak.

Når vi leser at slikt materiell faktisk eksisterer ‒ og i tillegg blir søkt etter, sett på og delt videre ‒ klarer vi ikke å forstå hvordan lovbryteren idømmes bare 1 år og 6 måneder i fengsel.

Vi skal ikke være pådrivere for at alle skal straffes i øvre sjiktet av straffebestemmelsene, men ikke la det være noen tvil om at vi ønsker strenge straffer for grove forbrytelser begått mot barn. Kripos har i sin rapport «Seksuell utnyttelse av barn og unge over internett» stilt spørsmålet om straffenivået i denne bestemmelsen i straffeloven er for lavt. Det pekes på noen tilfeller hvor strafferammen nesten blir oppfylt. Det er ikke nok for oss!

Derfor etterlyser vi en dommer som tør å sette seg inn i materiellet som foreligger. Som tør å forsøke å sette seg inn i den ubegripelige situasjonen et uskyldig barn blir satt i. Som tør å stå opp og gi disse barna en skikkelig oppreisning.

I disse sakene fortjener barna ‒ uansett hvem de er, hvor de er eller hvordan de klarer seg i dag ‒ at personer som velger å laste ned og benytte seg av slikt overgrepsmateriell, får maksimal fengselsstraff, som i dag er tre år.

En dommer som gjør dette, vil etter vårt syn være en dommer med mot og integritet – rett og slett en dommer med ryggrad.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer