LEDER

Seg selv til siste slutt

Trump trekker soldater ut av Afghanistan, Irak og Jemen. Trumps siste ordre er både selvopptatt og livsfarlig i den nåværende situasjonen.

STYRKER TALIBAN: Dette styrker Talibans posisjon og oppildner IS og al-Qaida, som har om lag 4400 soldater i landet. Reuters/NTB
STYRKER TALIBAN: Dette styrker Talibans posisjon og oppildner IS og al-Qaida, som har om lag 4400 soldater i landet. Reuters/NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Donald Trump slutter ikke å overraske, om noen trodde det. Han bryter en lang tradisjon der den avtroppende presidenten er forsiktig med å iverksette ny politikk, eller foreta handlinger det er naturlig at etterkommeren tar seg av. Den slags ordentlighet har Trump ingen forståelse for. Langt viktigere er hans eget speilbilde, framtidige posisjon og ettermæle. Derfor har han beordret sterke reduksjoner av amerikanske militære styrker i Afghanistan, Irak og Jemen. Iverksettelsen vil ha effekt bare få dager før Joe Biden blir tatt i ed som ny president i USA.

OPPTATT: Mye tyder på at tida fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Den pågående krigen - og borgerkrigen - i Afghanistan har pågått i nesten 20 år. Formålet med den allierte innsatsen var å støtte den afghanske regjeringen, bidra til oppbygging av dens sikkerhetsstyrker og bekjempe terrorisme. Parallelt med de militære bidragene har det vært store satsinger innenfor sivil sektor, bl.a. når det gjelder utdanning, likestilling og næringsliv. Norge har vært med hele veien. I alt har 9000 norske soldater tjenestegjort i Afghanistan. Ti er drept i strid, minst 940 såret. I dag bistår 60 norske spesialsoldater under de vanskeligste sikkerhetsoppdragene i Kabul.

Målene med operasjonene i Afghanistan ble ikke nådd. Landet er ødelagt av krig, korrupsjon og narkotika. Alle vil ut. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg advarer mot en tilbaketrekning som ikke foregår på en koordinert og ordnet måte. Da øker risikoen for at Afghanistan enda en gang blir plattform for internasjonale terrorister som planlegger og gjennomfører angrep mot vestlige land.

Gjennom en særavtale med Taliban har USA tvunget den afghanske regjeringen til fredssamtaler som nå pågår i Doha i Qatar. De står i stampe. Ikke minst fordi våpenhvilen ikke virker. Antall voldshandlinger har økt med 50 prosent siden fredsforhandlingene startet, ifølge en fersk amerikansk regjeringsrapport. Det foregår en bølge av snikmord på journalister, menneskerettsaktivister, likestillingsforkjempere og moderate religiøse ledere.

I denne situasjonen trekker Trump tilbake 2000 amerikanske soldater, slik at det bare er 2500 igjen. Den samlede allierte styrken blir på ca 12 000. Dette styrker Talibans posisjon og oppildner IS og al-Qaida, som har om lag 4400 soldater i landet. Trumps siste ordre er både selvopptatt og livsfarlig i den nåværende situasjonen. Som en ledende afghansk redaktør sa det: «Å brenne ned huset når du er på vei ut, er ikke hva vi forventet av en alliert.»

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer