KOMMENTARER

Stortingsvalget:

Seierherren: Nå er det Støres tur

Han har lovet at dersom Ap vinner regjeringsmakt, skal det bli vanlige folks tur. Velgerne har talt: Nå er det Jonas Gahr Støres tur. Til å styre landet og lede overgangen til nullutslippssamfunnet.

STØRES TUR: Han ble valgt til Ap-leder i 2014. Han mislyktes i 2017 med å sikre Ap regjeringsmakt, men nå ser det ut til at det er Jonas Gahr Støres tur til å styre landet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
STØRES TUR: Han ble valgt til Ap-leder i 2014. Han mislyktes i 2017 med å sikre Ap regjeringsmakt, men nå ser det ut til at det er Jonas Gahr Støres tur til å styre landet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det ble en jubelkveld for Ap og Jonas Gahr Støre: Ap er landets største parti, det blir regjeringsskifte, og det ligger an til flertallsregjering med Ap, Sp og SV. At Trygve Slagsvold Vedum ikke gir opp sitt regjeringsalternativ før sonderingene har startet, var ikke å vente.

Flertallet for et maktskifte ble stort. Som leder for en ny regjering og en ny kurs for landet har Støre et solid mandat. At han har et samlet parti og LO i ryggen, er også en fordel når han skal forhandle med Sp og SV og snekre regjeringsplattform.

Han fikk toppjobben i Ap servert uten kamp, etter Jens Stoltenberg. Men å vinne partiet og velgernes tillit viste seg å være krevende for Støre. Kommunevalget i 2015 gikk bra, men veien til dagens valgseier har vært lang og kronglete. Valgkampen i 2017 ble en nedadgående spiral av dårlige målinger og forsvarskamp.

Ap tapte valget så det suste, Erna Solberg fikk fire nye år som statsminister. Ap fikk ikke fram sitt hovedbudskap i valgkampen, konkluderte medlemmene. Senterpartiet framsto som et tydeligere opposisjonsparti.

Etter sju år som Ap-leder leverer han på oppdraget: Skifte ut Erna Solbergs regjering og sikre Ap regjeringsmakt. Nå er det han som skal lede omstillingen til nullutslippssamfunnet og få ned forskjellene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer