KOMMENTARER

Stortingsvalget:

Seierherren: Nå er det Støres tur

Han har lovet at dersom Ap vinner regjeringsmakt, skal det bli vanlige folks tur. Velgerne har talt: Nå er det Jonas Gahr Støres tur. Til å styre landet og lede overgangen til nullutslippssamfunnet.

STØRES TUR: Han ble valgt til Ap-leder i 2014. Han mislyktes i 2017 med å sikre Ap regjeringsmakt, men nå ser det ut til at det er Jonas Gahr Støres tur til å styre landet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
STØRES TUR: Han ble valgt til Ap-leder i 2014. Han mislyktes i 2017 med å sikre Ap regjeringsmakt, men nå ser det ut til at det er Jonas Gahr Støres tur til å styre landet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det ble en jubelkveld for Ap og Jonas Gahr Støre: Ap er landets største parti, det blir regjeringsskifte, og det ligger an til flertallsregjering med Ap, Sp og SV. At Trygve Slagsvold Vedum ikke gir opp sitt regjeringsalternativ før sonderingene har startet, var ikke å vente.

Flertallet for et maktskifte ble stort. Som leder for en ny regjering og en ny kurs for landet har Støre et solid mandat. At han har et samlet parti og LO i ryggen, er også en fordel når han skal forhandle med Sp og SV og snekre regjeringsplattform.

Han fikk toppjobben i Ap servert uten kamp, etter Jens Stoltenberg. Men å vinne partiet og velgernes tillit viste seg å være krevende for Støre. Kommunevalget i 2015 gikk bra, men veien til dagens valgseier har vært lang og kronglete. Valgkampen i 2017 ble en nedadgående spiral av dårlige målinger og forsvarskamp.

Ap tapte valget så det suste, Erna Solberg fikk fire nye år som statsminister. Ap fikk ikke fram sitt hovedbudskap i valgkampen, konkluderte medlemmene. Senterpartiet framsto som et tydeligere opposisjonsparti.

Etter sju år som Ap-leder leverer han på oppdraget: Skifte ut Erna Solbergs regjering og sikre Ap regjeringsmakt. Nå er det han som skal lede omstillingen til nullutslippssamfunnet og få ned forskjellene.

Et resultat på rundt 25 prosent for Ap ville for få år siden vært ansett som et katastrofevalg. Det er Sp som er valgvinneren. Men i 2021, etter krisemålinger rundt 20-tallet og helt ned til 17, 4 prosent, som Ap fikk på en måling for Klassekampen i januar, er et resultat over 25 prosent gull verd. Nå blir det opp til Støre, sammen med Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken, å forvalte dette flertallet.

Høsten 2019, etter to dårlige valg og krisemålinger, tok Ap og LO affære sammen og utformet en felles strategi. Ap gikk tilbake til oppskriften fra gjenreisningen etter Stoltenberg I-regjeringen og stortingsvalget i 2001, da Ap endte på 24, 3 prosent: Sterkere bånd til fagbevegelsen. Ap skulle gi det fagligpolitiske arbeidet ny energi, og bli førstevalget for vanlige folk. Støre ville selv lede arbeidet med nytt partiprogram.

Etter å ha ledet Ap siden 2014 og tapt grundig i 2017, ville han nå «by på hele meg, og ta fullt ansvar», som han sa til Dagbladet i juni. I sum er politikken og retorikken dreid til venstre, og Ap har tydeliggjort at partiet skal være vanlige folks interesseparti.

Valgkampen 2021 har vært god for Ap, uten store feilskjær. Støre har gjort det bra i TV-debattene, og har klart kombinasjonen av opposisjonspolitiker og statsministerkandidat godt. Under partilederdebatten i 2017 oppfordret han Erna Solberg til å lytte til «han er på vei inn». Den tabben har han ikke gjentatt i år. Støre har framstått avslappet og trygg på den politiske kursen og strategien, samtidig som han ikke har latt seg friste til å ta noen seier på forskudd.

En av de største utfordringene i programprosessen var å kombinere en framtidsrettet klimapolitikk med industribygging og arbeidsplasser. Kompromisset mellom LO og AUF - om at oljenæringen ikke skal avvikles, men utvikles - samlet partiet. Staten skal brukes aktivt, som deleier og investor, i ny, grønn industri.

LETTET: Reaksjoner fra Arbeiderpartiets valgvake etter kveldens første prognoser. Vis mer

Støre kan feire med selvbakt solkake, eventuelt også med en Jägermeister når han kommer hjem. Men så blir det knallharde tak. Senterpartiet har forberedt seg på regjeringsmakt i åtte år, de er valgets vinnere og skal ha igjen for det. Også SV vil ha store gjennomslag. Det økonomiske handlingsrommet er trangt framover. Den politiske hverdagen kommer fort.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer