KOMMENTARER

Valg i Sverige

Seierkvinnen

Meningsmålingene før valget i Sverige varslet en politisk thriller av dimensjoner og skuffet ikke.

VINNER OG TAPER: Statsminister Magdalena Andersson (S) og Moderaternas partileder Ulf Kristersson (M) under statsministermøtet i SVT som ble sendt fra Uppsala i innspurten til det svenske valget. Foto: Christine Olsson/TT / NTB
VINNER OG TAPER: Statsminister Magdalena Andersson (S) og Moderaternas partileder Ulf Kristersson (M) under statsministermøtet i SVT som ble sendt fra Uppsala i innspurten til det svenske valget. Foto: Christine Olsson/TT / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Socialdemokraterna og statsminister Magdalena Andersson ligger i skrivende stund an til å krones med seier etter en thriller av et svensk valg. Det viser prognosene fra de svenske mediene SVT og TV4.

Det er fortsatt mye som kan endre seg når stemmene skal fintelles, for her er det tett mellom de to sidene i svensk politikk.

På SVTs valgdagsmåling var det bare 0,6 prosentpoeng som skilte de to blokkene. Det er like tett som meningsmålingene spådde i forkant av valget. Sju millioner svensker har stemt ved valget, og det er bare 40 000 velgere som skiller venstre- og høyresiden.

Valgets to store vinnere ser ut til å være Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna – de to partiene som har gjort hverandre til hovedmotstandere i valgkampen.

Socialdemokraterne befester sin posisjon som Sveriges største parti og kan ende opp med fire nye år med lederskap. Sverigedemokraterna ligger an til å gjøre et brakvalg: Hver femte svenske gir sin stemme til Jimmie Åkessons høyreradikale parti i SVTs valgdagsmåling.

Dermed blir Sverigedemokraterna det nest største partiet i Sverige, og det desidert største på høyresiden.

Midt i skuddlinjen mellom Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna ligger Moderaterne (det svenske Høyre) nede for telling. De ligger an til å få 16 prosent av stemmene. Det vil i så fall være det dårligste på 20 år, og det selv med det som bakteppe at Magdalena Andersson har styrt Sverige gjennom åtte ganske kaotiske år.

Sentrum er nøkkelen. Statsminister Magdalena Andersson reddes dette valget av Centerpartiet, som til tross for navnet likner mest på det norske Venstre. I forkant av årets valg hoppet partiet fra høyre- til venstresiden for å unngå at Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna skulle ende opp med innflytelse på svensk politikk.

Dersom Centerpartiet hadde insistert på et regjeringsskifte ville det nok også blitt slik, for det er egentlig et soleklart flertall for borgerlig politikk i Sverige. I hvert fall om du ser på hvilke partier svenskene har stemt på.

Som jeg tidligere har skrevet om, har Sverigedemokraternas enorme vekst sprengt i stykker det borgerlige fellesskapet i Sverige. I motsetning til tidligere har det ikke vært noen entusiasme for eller ønske om at alle de borgerlige partiene skal danne regjering sammen.

Moderaterna-leder Ulf Kristersson har gjennom hele valgkampen snakket om hvilket enighet han kan skape for en ny retning for Sverige. Den tilliten ønsker velgerne åpenbart ikke å gi ham.

Mens venstresiden dette valget har vært soleklare på at de vil holde Sverigedemokraterna og partileder Jimmie Åkesson utenfor maktas gode selskap, har høyresiden strategi vært å gå knallhardt ut mot det som virker som en ganske populær og samlende statsminister. Det har åpenbart ikke gitt de store velgervandringene de håpet på.

Socialdemokraternas velgerlojalitet ser ut til å være høy. 73 prosent av velgerne som stemte på partiet i 2018 gjør det samme i år. Moderaterna på sin side mister fire av ti velgere fra 2018 til andre partier.

Det er vanskelig å dra for tydelige konklusjoner en drøy time etter valgdagsmålingene tikket inn, men det er i hvert fall lett å se hvordan Sverigedemokraterna har gjort borgerlig samarbeid til en foreløpig umulighet. Dersom marginen tipper andre veien, og høyresiden blir størst etter fintellingen, må Liberalerna fortsatt støtte en regjering som baserer seg på å få flertall i Riksdagen sammen med Sverigedemokraterna. Det spørs om Liberalerne med sine 4,7 prosent ønsker å legge makten i hendene på det mye større SD, eller om de i så fall vender seg til venstresiden for gjennomslag i stedet.

Slik fortsetter stadig Sverigedemokraterna å rystet grunnvollene i svensk politikk. Partiet har vært såpass uønsket fra flertallet de siste åra at den sosialdemokratiske regjeringen har akseptert å styre på borgerlige budsjetter heller enn å gi makten fra seg til SD.

Statsminister Magdalena Andersson har på sin side fortsatt en svært krevende oppgave foran seg dersom hun skal forvalte det flertallet prognosene gir henne. De fire partiene som ønsker henne som statsminister er heller ikke enige om hvem som skal sitte i regjering, eller om politikken som føres skal være sosialistisk eller borgerlig. Andersson og Socialdemokraterna har likevel vist seg kapable til å forvalte et slikt flertall de siste fire åra.

Det er all grunn til å håpe at svensk politikk blir mer stabil og forutsigbar. Den eneste måten vi ser ut til å få det, er at marginene ikke tipper over i høyresidens favør i løpet av nattas fintellinger. Da blir det Jimmie-kaos.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer