DEBATT

Individets selvstendighet

Selvbestemmelse er bare en illusjon

Det er tre grunnleggende forutsetninger for at vi som individer kan ta selvstendige valg. Vi sliter med alle tre.

ET REELT VALG? Som samfunn må vi tillegge individer kun det ansvaret som de kan ta. Å basere samfunnet på selvbestemmelse når individet ikke har et reelt valg, er å lure individet og undergrave samfunnet – og demokratiet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
ET REELT VALG? Som samfunn må vi tillegge individer kun det ansvaret som de kan ta. Å basere samfunnet på selvbestemmelse når individet ikke har et reelt valg, er å lure individet og undergrave samfunnet – og demokratiet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi lever i en tid da individuell selvbestemmelse er en grunnleggende verdi. Vi kan velge utdanning, behandling, kjønn og identitet bare for å nevne noe. I disse dager opplever vi derimot at corona-pandemien innskrenker selvbestemmelsen kraftig. Dessuten vet vi mer om individets manglende evne til å ta selvstendige veloverveide valg. Vi lures av reklame, påvirkes av sosiale media og forføres av egne tilbøyeligheter.

På den ene siden baserer vi mer og mer på at individer tar egne uavhengige valg samtidig som vi avdekker at valgene ikke er uavhengige. Det er et paradoks – eller mer presist: et selvbestemmelsens selvbedrag. Hvordan henger dette sammen?

Manglende forutsetninger: Det er tre grunnleggende forutsetninger for at vi som individer kan ta selvstendige valg: Vi må ha forstått hva beslutningen innebærer. Valget må være frivillig. Og vi må være beslutningskompetente – det vil si at vi må være ved våre fulle fem. Vi sliter med alle tre.

Manglende forståelse: I dagens komplekse samfunn er det utfordrende å forstå følgene av selv de enkleste valg og handlinger. Samtidig som vi gir flere samtykker enn noen gang i historien, vet vi mindre om hva vi samtykker til. Jeg aksepterer daglig en rekke vilkår uten å ane hva jeg samtykker til. Det tar for eksempel over 30 min å lese gjennom vilkårene for Spotify, TikTok og Apple og det tar nesten like lang tid å lese Microsoft sine som å lese Shakespeares Macbeth.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer