DEBATT

«Blackface» og «Nissene over skog og hei»

Selvfølgelig er det rasistisk!

Lite visste jeg at førjulstida i Norge skulle bli ødelagt for mange, nettopp på grunn av «blackface».

RASISME: - I Norge har vi en lang historie med rasisme som brukes i humor, musikk og dans, skriver innsenderen. Foto: Privat
RASISME: - I Norge har vi en lang historie med rasisme som brukes i humor, musikk og dans, skriver innsenderen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg vil gjerne starte med å si at jeg ikke tror at Espen Eckbo er rasist. Det er ikke slik at fordi man påpeker at noe han har skapt er rasistisk, så er han rasist. Hvordan man forstår dette har litt med den forståelse man har om rasisme. Rasisme er komplekst. Det er over 400 år med rasistiske ideologier.

I Norge liker man å tro at rasismen som oppleves her ikke kan sammenliknes med den i Amerika. Vi liker å tro at ord og begreper som blir brukt i norsk antirasistisk sammenheng er ord som bare kan brukes i Amerikansk sammenheng. Rasisme er et verdensfenomen. Hele verden var involvert da kolonistene oppfant rasisme.

Man får ofte inntrykk av det er naturgitt å ha rasistiske holdninger, og det er nok derfor mange tror det handler om å være snill eller slem. Rasisme er noe som ble konstruert av forretningsmessig interesse på slutten av 1600-tallet, for å kunne ta afrikanere som slaver.

For at dette skulle fungere måtte man inn på alle områder – og ja også på kulturscenen. Menneskene som levde da måtte virkelig tro på at alle som var mørke i huden var underlegne dem. Det er her «blackface» kommer inn. Dette ble populært over hele Europa, men med opprinnelse fra Amerika. Derfor må jeg ta med litt afroamerikansk historie her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer