DEBATT

Skadelige fluorstoffer

Selvfølgelig kan Norge forby det!

Abid Raja sår tvil om effekten av et særnorsk forbud mot skadelige fluorstoffer, som om det er en motsetning mellom å innføre strenge regler nasjonalt og påvirke internasjonalt. Det er det ikke.

HØYE NIVÅER: - Verdien ligger fem ganger høyere enn det man bør ha, sier professor Jan Ludvig Lyche. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 5. november leser vi at SVs Lars Haltbrekken vil ha nasjonalt fluorforbud, mens kultur- og likestillingsminister Abid Raja vil vente på EU. Haltbrekken har rett. Norge bør og kan innføre en langt mer offensiv politikk mot fluor og andre miljøgifter.

Det internasjonale skiforbundets beslutning om å utsette fluorforbudet opprører oss. Høy eksponering for fluorkarboner eller PFAS, som stoffgruppen heter, kan gi alvorlige helseskader for dyr og folk, bidra til å svekke immunforsvaret og redusere effekten av vaksiner.

Når skiløperne, via skisporet, sprer PFAS i miljøet, hoper stoffene seg opp i naturen. De havner i luften vi puster i, i vannet og maten vår. Ifølge Folkehelseinstituttet får mange nordmenn trolig i seg mer PFAS enn det som anses trygt. Da er det uforståelig at regjeringen og Raja vil tillate bruk av stoffene i flere år framover, fram til et EU-forbud kanskje kommer.

I stedet burde Norge gå foran og forby PFAS nasjonalt, eller pålegge produsenter og importører av produkter med slike stoffer å betale en høy kjemikalieavgift som vil kunne redusere bruken drastisk. Ikke bare av hensyn til oss selv, men i solidaritet med arbeiderne som daglig eksponeres for høye doser på kjemikaliefabrikkene, og med lokalsamfunnene rundt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer