KOMMENTARER

Valget i USA

Selvsagt kunne Trump tape

Det mest elementære i demokratier er at det er folket som taler i frie valg. Det gjør Joe Biden til USAs neste president. Men ikke vent på en gratulasjon fra Donald Trump med det første.

SE NÅ: Joe Biden ble fredag utropt som vinner av presidentvalget av flere medier. Dette betyr det - og slik svarer Trump. Programleder: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det lyktes ikke for Donald Trump å stanse den viktigste demokratiske prosessen vi har, velgernes dom i frie valg. Han prøvde alt han kunne, med å stanse valget i stater der han ledet, men der Biden tok innpå. Men disse forsøkene på å gå rettens vei for å hindre lovlig avlagte stemmer i å bli talt opp lyktes ikke.

Ikke noe annet bilde forklarer bedre hva dette valget handlet om. En amerikansk president som åpent forsøker å stanse det aller helligste demokratiske ritualet vi har, er en historisk anakronisme.

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen, når går denne videoen viralt av den tidligere presidenten. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Trump hadde helt siden i vår bygd en ideologisk mur mot poststemmer. Han påsto gang på gang at de var så lette å jukse med, og han sa flere ganger at den eneste måten han kunne tape valget på var hvis det ble forfalsket. Logikken her er like enkel som den er gal. Det er et sirkel-argument på linje med den kjente scenen i Ludvig Holbergs komedie Erasmus Montanus, der studenten Erasmus kommer hjem til sin enfoldige mor, og sier. «En sten kan ikke fly. Mor lille kan ikke fly. Ergo er mot Lille en sten».

Mor Lille ble forferdet, for hun var jo ingen stein. Og sønnens påstand er omtrent like urimelig som Trumps påstand om at han ikke kunne tape et valg, hvis det ikke var forfalsket. For selvsagt kunne tidenes mest omstridte - og notorisk løgnaktige - president tape et fritt valg. Han kunne, og han burde, tape et slikt valg.

ERKLÆRER SEIER: Leder for representantenes hus, Nancy Pelosi (D), erklærer Joe Biden som vinner av valget. Video: AP Vis mer

Dessuten så er Trumps posisjon ikke bare urimelig, men gjennomført uredelig. På en pressekonferanse i Det hvite hus natt til fredag overgikk selv Donald Trump seg selv i løgnaktige og udokumenterte påstander. Han snakket som en diktator som var i ferd med å miste fotfestet, da han sa:

- Hvis du teller lovlige stemmer, vinner jeg enkelt. Hvis du teller ulovlige stemmer, så kan de stjele valget fra oss.

Sånn omtalte han post-stemmene som gjorde at det til slutt vippet i Pennsylvania og ser ut til at Biden vinner i Georgia. Paradokset er at Trump selv stemte med posten i primærvalget i Florida i mars. Post-stemmer er altså ikke nødvendigvis et onde i seg selv, men bare hvis de er en trussel mot Trump. Dette er uttrykk for en tenking der man benytter seg av selektiv juss, altså at ett prinsipp, eller en lov, brukes i én situasjon, men det samme prinsippet, eller loven, ikke tillates i en annen, tilsvarende situasjon. Selektiv juss praktiseres hyppig i diktaturer og autoritære stater, som for eksempel dagens Russland og Tyrkia. Dette er et annet Erasmus Montanus øyeblikk for USAs avtroppende president.

Trump var også innom pressen. Og han mente at meningsmålingene, som før valget viste en klar seier til Biden, måtte være en konspirasjon mot ham, uten at han direkte brukte ordet konspirasjon. Vi ser altså ut til å ha med å gjøre en stadig mer isolert president, isolert i sin egen verden, i sin verden av «alternative fakta», som var et uttrykk en av hans egne nære medarbeidere lanserte like etter at han ble sverget inn som president i januar 2017.

Spørsmålet som blir stadig mer påtrengende er om Trump i det hele tatt har tenkt å gå av? I samtaler med medarbeidere de siste dagene skal Trump ha sagt at han ikke kommer til å innrømme nederlaget hvis tallene skulle vise at han har tapt i Pennsylvania og Georgia. Og Trump viser enda en refleks som ligger mer naturlig for autokrater enn for demokrater. For ingen i Trumps administrasjon skal ha baller til å fortelle presidenten at han må erkjenne at han har tapt. Det spekuleres i om det er dattera og medarbeideren i Det hvite hus, Ivanka, som til slutt må presses til å gjøre den sure jobben.

UTTALER SEG: Joe Biden gjorde en opptreden og kommenterte den siste utviklingen i valget torsdag 5. november. Video: AP/NTB Vis mer

Til slutt en av Trumps siste tweeter, som nesten ikke er av denne verden. Stilt overfor nederlaget - som han på et eller annet nivå må begripe - gjør presidenten seg denne refleksjonen i tweeten:

«Det som skiller vinnere fra tapere er hvordan en person reagerer på enhver ny vri som skjebnen tar». Trumps raseri, desperasjon og løgner avslører vel nettopp presidenten som en taper, stilt overfor sin triste skjebne. Men han selv vil nok mene at han nok en gang er en vinner. Enda en gang har vi altså en president som henfaller til Erasmus Montanus´ logikk.

Men snart er det over.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer