KOMMENTARER

Valget i USA

Selvsagt kunne Trump tape

Det mest elementære i demokratier er at det er folket som taler i frie valg. Det gjør Joe Biden til USAs neste president. Men ikke vent på en gratulasjon fra Donald Trump med det første.

SE NÅ: Joe Biden ble fredag utropt som vinner av presidentvalget av flere medier. Dette betyr det - og slik svarer Trump. Programleder: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det lyktes ikke for Donald Trump å stanse den viktigste demokratiske prosessen vi har, velgernes dom i frie valg. Han prøvde alt han kunne, med å stanse valget i stater der han ledet, men der Biden tok innpå. Men disse forsøkene på å gå rettens vei for å hindre lovlig avlagte stemmer i å bli talt opp lyktes ikke.

Ikke noe annet bilde forklarer bedre hva dette valget handlet om. En amerikansk president som åpent forsøker å stanse det aller helligste demokratiske ritualet vi har, er en historisk anakronisme.

Trump hadde helt siden i vår bygd en ideologisk mur mot poststemmer. Han påsto gang på gang at de var så lette å jukse med, og han sa flere ganger at den eneste måten han kunne tape valget på var hvis det ble forfalsket. Logikken her er like enkel som den er gal. Det er et sirkel-argument på linje med den kjente scenen i Ludvig Holbergs komedie Erasmus Montanus, der studenten Erasmus kommer hjem til sin enfoldige mor, og sier. «En sten kan ikke fly. Mor lille kan ikke fly. Ergo er mot Lille en sten».

Mor Lille ble forferdet, for hun var jo ingen stein. Og sønnens påstand er omtrent like urimelig som Trumps påstand om at han ikke kunne tape et valg, hvis det ikke var forfalsket. For selvsagt kunne tidenes mest omstridte - og notorisk løgnaktige - president tape et fritt valg. Han kunne, og han burde, tape et slikt valg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer