LEDER

Senterpartiet er tomt for strøm

Senterpartiet mangler løsninger i energipolitikken. Men forslag til syndebukker har de nok av.

VIL REFORHANDLE: Partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum og nestleder og parlamentarisk leder Marit Arnstad. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIL REFORHANDLE: Partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum og nestleder og parlamentarisk leder Marit Arnstad. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge fortsetter - i likhet ned resten av Europa - å slite med høye strømpriser. I opposisjon la Senterpartiet skylda på Acer hver gang strømprisen kom på dagsorden. Etter å ha inntatt regjeringskontorene, med plikt til å svare sannferdig når Stortinget spør, har partiet omsider innsett at de må gi slipp på myten om Acer er skyld i de høye strømprisene. I stedet har partiet endret taktikk. Nå er det landene i Europa som har skylden, og Norge må reforhandle avtalene om strømutveksling, mener Sp. Både finanspolitisk talsmann i Stortinget Geir Pollestad og parlamentarisk leder Marit Arnstad har tatt til orde for dette den siste uka.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) gjorde rede for Regjeringens lønnsstøtteordning i Stortinget 20. desember. Video: Stortinget Vis mer

Det er delvis riktig at ukloke beslutninger om tidlig utfasing av atomkraft øker presset på strømprisene. Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) er det likevel først og fremst uvanlig stor vekst i verdensøkonomien som har skylda, og spesifikt den enorme økningen i gassprisen som dette har utløst. Samtidig anklages Russland for å holde tilbake gass-leveranser. CO2-prisene bidrar også fordi økt bruk av gass og kull dytter prisen opp.

Svaret på denne knipa er ikke å lukke døra til omverdenen – som synes å være Sp’s foretrukne løsning på det meste. Overalt i Europa finnes krefter som snakker på samme måte. Franskmenn skylder på tyskere som slår av atomkraftverk. Tyskere peker nese til Frankrike og viser til at en rekke av deres atomkraftverk nå er stengt for vedlikehold og bidrar til at strømprisene i Europa tidvis er de aller høyeste akkurat der.

Hvis Sp’s tilnærming skulle vinne fram, og landene i Europa forsøke å løse energiovergangen ved å låse av sin egen strømforsyning, vil det svekke alles mulighet til å komme ut i andre enden med et energisystem som gir stabil, utslippsfri og rimelig kraft.

For Norge er denne krisa dessuten egentlig et ikke-problem. Staten tjener grovt på skyhøye gass- og strømpriser. Mens Sp i Stortinget bygger luftslott og klager over andre lands politikk, og vil reforhandle internasjonale avtaler, kan Sp i regjering ganske enkelt løse problemene her og nå. I møte med enda høyere priser kan finansminister Vedum for eksempel øke prosentsatsen som husholdningene får i strømstøtte – opp fra 55 prosent som SV forhandlet satsen opp til i Stortinget.

Strømkrisa i Norge er en fordelingskrise. Sp ser ut til å ville utnytte den til å svekke støtten til internasjonalt samarbeid, mer enn til å løse problemene for vanlige folk.

Realiteten er at vi kan hjelpe norske forbrukere, samtidig som vi beholder strømkabler, avtaler og dermed gode handelsforbindelser til våre naboer. Nylig var flere norske statsråder i Brussel for å forsøke å koble Norge tettere på EUs klimasamarbeid, for å kunne sikre gunstigere vilkår for norsk industri som vil lage batterier, hydrogen og andre varer som det vil være stor etterspørsel etter de kommende årene. Sp’s linje vil direkte undergrave dette initiativet.

Dette viser den store svakheten ved Støres regjering. Koalisjonen er på vesentlige områder en kollisjon – mellom et proteksjonistisk Sp, og et Ap som ønsker industriutvikling og grønn omstilling av Norge gjennom mer samarbeid med EU. 2022 blir et dårlig år for regjeringen om ikke partiene finner en måte å løse denne interne konflikten på.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer