DEBATT

Senterpartiet kjemper mot et felles kraftmarked med EU

Vi i Senterpartiet roer oss ikke ned som følge av feilaktige karikaturer og polemikk fra Dagbladets side.

SENTERPARTIET: Marit Arnstad, parlamentarisk leder for Senterpartiet (SP). Foto: Senterpartiet

SENTERPARTIET: Marit Arnstad, parlamentarisk leder for Senterpartiet (SP). Foto: Senterpartiet

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet tillater seg på lederplass å skrive at Senterpartiet kom med desinformasjon når vi kjempet mot å innføre EUs tredje energimarkedspakke i Norge via EØS-avtalen. Det gjorde vi ikke.

Vi argumenterte for at en slik innføring ville gi oss mindre kontroll over kraften vår. Noe vi, dessverre, fikk rett i. Nå er vi på neste nivå i beslutningene. En fullstendig innlemming av EUs fjerde energimarkedspakke vil bety at vi blir fullt ut integrert i EUs kraftmarked.

Det er mange direktiv i fjerde energimarkedspakke. Noen av dem vil med nasjonale tilpasninger være uproblematiske for Norge, mens andre er helt uakseptable dersom vi fortsatt skal ha kontroll over vårt eget kraftsystem. En god klimapolitikk avhenger ikke av at vi har et felles kraftmarked med EU. Vi har deltatt i kvotesystemet i mange år før vi vedtok EUs energipakker. Det er fullt mulig å føre en offensiv klimapolitikk, og å samarbeide med både EU og andre om det, uten å gi fra oss styringen over kraftpolitikken.

GRO-ANITA MYKJÅLAND: Energipolitisk talsperson for Senterpartiet. Foto: Senterpartiet
GRO-ANITA MYKJÅLAND: Energipolitisk talsperson for Senterpartiet. Foto: Senterpartiet Vis mer

Senterpartiets mål er nasjonal kontroll over kraftpolitikken og mer stabile strømpriser for folk og næringsliv. Derfor sier vi nei til direktiver som vil bety redusert norsk suverenitet. Fjerde energimarkedspakke må gjennomgås nøye med dette for øyet. Allerede nå vet vi at det reviderte Acer direktivet, Elmarkedsdirektivet, Risikoberedskapsforordningen og El-forordningen vil innebære at vi avgir myndighet til EU.

Det er riktig at nasjonale myndigheter i land som er del av pakken kan gi konsesjoner og bestemme om noe skal bygges ut. Men Dagbladet overser at nasjonal kontroll ikke bare handler om å kunne bestemme hva som skal bygges, men også kontroll over hvordan kraftmarkedet fungerer.

Regjeringen har innført krav til minstefylling av vannmagasinene våre, for å sikre forsyningssikkerheten. Sverige, som allerede har tatt inn fjerde energimarkedspakke i sitt regelverk, forsøkte å gjøre et tilsvarende grep i fjor vinter. De fikk nei fra EU-organet Acer.

Senterpartiet vil redusere eksportkapasiteten, og dermed prissmitten mot utlandet. Danmarkskablenes konsesjoner går ut i 2026. De trenger ikke å fornyes.

Vi vil legge til rette for bedre og rimeligere fastprisavtaler for folk og næringsliv. I tillegg vil vi styrke kravene til fyllingsgrad i vannmagasinene våre. De er vår forsyningssikkerhet.

Dette er alle grep som strømprisutvalget mener ligger innenfor dagens handlingsrom i kraftpolitikken. Et handlingsrom som må brukes og økes, ikke fjernes.

Vi i Senterpartiet roer oss ikke ned som følge av feilaktige karikaturer og polemikk fra Dagbladets side.

Senterpartiet mener at vår energipolitikk, med et stort innslag av verdifull vannkraft, krever at det er norske folkevalgte som har kontroll over kraftmarked og infrastruktur i Norge. Det vil vi fortsatt kjempe for.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer