KOMMENTARER

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet overvurderer egen styrke

Vedum & co. kan ha prikket inn formen for tidlig. Nå faller partiet, mens politikken havner i bakgrunnen og maktsyken presser seg fram.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den som har stukket en mikrofon under haka til Trygve Slagsvold Vedum de siste par årene, har kunnet regne med å få samme svar – nesten uansett hvilket spørsmål som er stilt. Det låter omtrent slik: Vi må ta hele landet i bruk, og ta et oppgjør med regjeringas utrolig sentraliserende politikk. Dessuten må vi få ned avgiftene for folk flest.

Disse setningene, kombinert med Vedums godlynte vesen, er nok den viktigste forklaringen bak Senterpartiets (Sp) eventyrlige vekst på målingene. Men nå lugger det litt.

Fra en toppnotering i gjennomsnittet av målingene i desember i fjor på 21 prosent, fikk Sp i mai 16,5 prosent i snitt. Også Vedums popularitet avtar. I statsministermålingen som Ipsos lager for Dagbladet, har Vedums vekst stanset, og falt. Ni prosent svarer at de foretrekker Vedum som statsminister. Til sammenlikning svarer 17 prosent Jonas Gahr Støre. Både Støre personlig, og Arbeiderpartiet (Ap), har hatt en klar økning fra årsskiftet.

Det er altså langt fra noe folkekrav at Vedum skal bli statsminister, selv om flere fylkeslag i Sp gjerne vil at partiet skal utpeke ham som dette under landsmøtet deres denne helga.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer