LEDER

Strandsonen

Senterpartiet til kamp mot naturvern

Det siste vi trenger, er en omkamp om vernetiltak som er vedtatt.

STRANDHOGG: Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil svekke naturvern for å støtte distriktene. Her er han med sjefen, Jonas Gahr Støre, som foreløpig er taus om utspillet. Foto: Lise Åserud / NTB
STRANDHOGG: Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil svekke naturvern for å støtte distriktene. Her er han med sjefen, Jonas Gahr Støre, som foreløpig er taus om utspillet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Den nye kommunalministeren rakk knapt å bli varm i trøya før han gjøv løs på en helt sentral naturvernlov. Sigbjørn Gjelsvik ønsker å gjøre det lettere å bygge i strandsonen i distrikter med lavere utbyggingspress. Det skal skje gjennom å svekke statlig regulering og gi økt makt til kommunene. Den forrige regjeringen prøvde seg på det samme uten stort hell. Det er svært skuffende om en rødgrønn regjering fortsetter å vanne ut forbudet mot bygging i strandsonen.

Som vanlig framstilles statlig regulering og naturvern som direkte distriktsfiendtlig. Gjelsvik sier til Klassekampen at summen av strandsonevern, kulturminnevern, myrvern og reguleringer av hensyn til flom- og rassikring er til hinder for næringsutvikling og bosetting. Hver for seg kan de være fornuftige, man er jo ikke mot naturvern, men det er for mye av det gode, skal vi tro. Kommunene klager over at de blir overkjørt av statsforvalteren. Mon det?

Problemet er ikke at statsforvalteren i dag griper inn for ofte, tvert imot. Sivilombudsmannens undersøkelse av tre kommuner viste at det ble gitt dispensasjon fra byggeforbudet i 85 prosent av tilfellene. Et flertall av vedtakene var mangelfulle eller begrunnet med ulovlige hensyn, og Hanne Harlem kalte funnene urovekkende da hun la fram rapporten i januar i fjor. Påstanden om at kommunene mangler kompetanse og lar kommersielle hensyn styre, virker ikke løst begrunnet. Statsforvalteren sier likevel årlig nei til flere hundre prosjekter som er godkjent lokalt. Det vil Gjelsvik ha slutt på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.