DEBATT

Oljelobbyen

Senterpartiets oljesamrøre

Til tider likner Norge mer på en oljebransje med et land, enn et land med en oljebransje.

SP-TOPPER: Samrøret mellom oljebransjen og politikere bryter med intensjonene til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums løfter om å kjempe mot lobbyister og PR-rådgivere, skriver innsenderen. Her er nestleder i Sp og stifter, og medeier i oljeselskapet OKEA, Ola Borten Moe og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på landsmøtet i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB
SP-TOPPER: Samrøret mellom oljebransjen og politikere bryter med intensjonene til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums løfter om å kjempe mot lobbyister og PR-rådgivere, skriver innsenderen. Her er nestleder i Sp og stifter, og medeier i oljeselskapet OKEA, Ola Borten Moe og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på landsmøtet i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge har en egen nisje av politikere som enten går rett til toppjobber i oljebransjen etter at de har styrt landet eller går fra oljelobbyen til politikken. Eller enda bedre: kombinerer jobben som politisk leder med å være oljetopper.

Torsdag 14. januar kunne vi høre to av de mest prominente i fri dressur. Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe, som både er stifter, medeier og plattformsjef for oljeselskapet OKEA, og Anniken Hauglie, som nylig gikk fra å være Høyres Arbeids- og inkluderingsminister til å bli lederen for den mektige bransjeorganisasjonen Norsk olje- og gass. En jobb hun for øvrig tok over fra tidligere Ap-minister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Hauglie og Borten Moes felles budskap var at det var veldig dumt å gjøre det dyrere for norsk industri å forurense. Hauglie mener faktisk det blir vanskeligere å bygge ut havvind hvis man gjør det dyrere å brenne olje og gass i Norge. Det er omtrent like troverdig som at en pølsemaker skulle mene at den beste måten å oppmuntre til å spise mer vegetarkost var å senke avgiftene på kjøtt.

Ikke nok med det: Hauglie mener også økt pris på forurensing er i strid med prinsippet om «forurenser betaler». Opp er ned og ned er opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer