LEDER

Handel med Kina:

Ser svinaktig stygt ut

En eksporttillatelse for svin og meieriprodukter kan leses som en fornærmelse overfor vår nordiske nabo Litauen, som står under sterkt press fra Kina.

KINA-SAMTALER: Regjeringen bruker nylige samtaler med Kinas statsminister Li Keqiang som argument for å få eksporttillatelser i havn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KINA-SAMTALER: Regjeringen bruker nylige samtaler med Kinas statsminister Li Keqiang som argument for å få eksporttillatelser i havn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen forsøker å få til en eksportavtale med Kina for å kunne selge norsk svin og meieriprodukter til landet. Initiativet er arvet fra den forrige regjeringen, men Dagbladet kan nå melde om at regjeringen har brukt nylige samtaler mellom statsminister Støre og hans kinesiske kollega Li Keqiang som argument overfor kinesiske myndigheter for å få avtalene i havn.

UKRAINAKRIGEN: Talsperson for USAs utenriksdepartement sier de vil holde et øye med Kinas støtte til Russland under krigen mot Ukraina. Vis mer

Begrensede eksportinitiativer overfor Kina er noe annet enn en fullskala handelsavtale, som Norge har jobbet med i årevis – og som er sterkt kritisert – både fra politisk hold, og fra menneskerettighetsorganisasjoner. Her følger den innenlandske, politiske kritikken likevel et påfallende mønster.

I regjering hadde Venstre næringsministeren. Iselin Nybø (V) jobbet for å få avtalen i havn og proklamerte hvor store verdier dette kunne sikre Norge. 160 milliarder over ti år var verdien, mente Nybø – et regnestykke som seinere er blitt kritisert.

Utenfor regjering har Venstre-leder Guri Melby seinere tatt til orde for fullt brudd med Kina om handelsavtale.

Senterpartiet, på sin side, tok i opposisjon til orde for å bryte samtalene om en handelsavtale med Kina. I regjering fører partiet en helt annen politikk.

Det er rart med det: Den som til enhver tid sitter med makta i Norge ser ut til å være tilhenger av mer handel med Kina.

Nato-sjef Jens Stoltenberg har også snudd, men på en annen måte. Han forteller i et Aftenposten-intervju denne uka at mens han tidligere trodde frihandel med land som Kina ville føre til mer demokrati og menneskerettigheter, er han nå redd det gjør oss mer sårbare.

Krigen i Ukraina har med all tydelighet vist at autokratiske land ikke nøler med å bruke handelsforbindelser til å øve press.

Gjør vi oss avhengige økonomisk, teknologisk eller på annet vis, kan vi mangle forhandlingsmakt i en presset situasjon – for eksempel hvis Kina skulle gjøre alvor av sine trusler mot Taiwan.

Det er dessuten usikkert hvor «fri» en frihandelsavtale med Kina kan bli, når en ser hvordan landet nærmest har institusjonalisert tyveri av åndsverk overfor sine handelsforbindelser.

En begrenset eksportavtale er heller ikke uproblematisk. Litauen er blitt utsatt for sterkt press av Kina etter at landet tillot Taiwan å opprette et eksportkontor i landet.

Ordbruken i Kina rundt konflikter som dette er dessuten skremmende. Den innflytelsesrike og regimetro avisa Global Times sammenliknet Litauen med «ei mus, ja til og med ei flue» man lett kunne slå i hjel – men som det neppe var verdt å slå i hjel på grunn av griseriet det ville skape.

Større selskaper er blitt forsøkt presset av Kina til å la være å handle med Litauen, og i februar i år ila Kina importforbud på storfekjøtt, meieriprodukter og alkohol fra Litauen.

Det norske initiativet om å eksportere svin og meieriprodukter stammer fra 2018 og 2019, men må tåle å stå i en ny kontekst. Og den ser svinaktig stygg ut.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer