LEDER

Dagbladet mener:

Sett Assange fri

Frihet for Julian Assange er idag det samme som respekt for ytringsfriheten.

FANGE: Julian Assange fraktes til en rettssal i London i 2019. Han skal nå utleveres til USA, og hans forbrytelse er å ha avslørt viktige nyheter for en demokratisk, opplyst debatt. Foto: Daniel LEAL / AFP / NTB
FANGE: Julian Assange fraktes til en rettssal i London i 2019. Han skal nå utleveres til USA, og hans forbrytelse er å ha avslørt viktige nyheter for en demokratisk, opplyst debatt. Foto: Daniel LEAL / AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I forrige uke bestemte den britiske regjeringen at grunnleggeren av Wikileaks, Julian Assange, skal utleveres til USA. Der venter en rettssak med en dom på opptil 175 år i fengsel for å ha offentliggjort amerikanske statshemmeligheter. Assange vil bli tiltalt for spionasje.

ASSANGE-ETTERFORSKNINGEN: Advokat Elisabeth Massi Fritz utrykte sin lettelse over at saken mot Julian Assange er gjennopptatt. Video: AP. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Saken mot Assange dreier seg om publisering av hundrevis av lekkede dokumenter fra i første rekke de amerikanske krigene i Afghanistan og Irak. Det dreier seg også om diplomatiske rapporter, der beskrivelse av stats- og regjeringssjefer er sentrale elementer. De største og mest seriøse vestlige medier samarbeidet med Wikileaks om publiseringen av dette materialet. Det var ikke uten grunn, for det er nettopp funn og publisering av slikt materiale som er kjernevirksomheten og samfunnsoppdraget til seriøse medier.

Avsløringene fortalte oss om fryktelige overgrep mot sivilbefolkningen i USAs kriger, som uten Assange ikke hadde blitt fortalt. Det er ofte amerikanske soldater som er de anonyme kildene for Wikileaks avsløringer. En av USAs begrunnelser for å kreve Assange utlevert er at avsløringene hans har satt amerikansk personell i fare. Men ifølge The Guardian har ikke én amerikaner mistet livet på grunn av Wikileaks saker. Det forteller oss at USAs kamp for å få Assange utlevert handler mindre om sikkerhet for amerikansk personell, og mer om ubehaget ved publisering av materiale som ikke tåler dagens lys i et åpent og demokratisk samfunn.

Og så har vi vår egen utenriksminister, minister i en europeisk sentrum-venstreregjering, Anniken Huitfeldt. Hun bruker anledningen Assange til å abdiserte som et prinsipielt tenkende menneske, med å si at den britiske beslutningen om å utlevere Assange til USA er en «krevende sak». Av alle ord er dette det mest intetsigende og unnfallende hun kunne bruke, hun understreker også at man må respektere britenes beslutning. Men det må man slett ikke, snarere tvert imot. For i virkeligheten er Huitfeldts ordbruk bare uttrykk for et ydmykende knefall for vår store allierte, USA.

Imens er det Julian Assange som ser ut til å skulle betale den aller høyeste prisen for det frie ord, restene av et liv i et amerikansk høyrisiko-fengsel. Det er prisen for å avsløre nyheter som er helt avgjørende for å kunne føre en åpen, demokratisk, og helt nødvendig debatt om USAs moderne kriger. Et sant og åpent demokrati hyller sine budbringere, også når de bringer kritiske eller dårlige nyheter. Det er snakk et av et ekte demokratis viktigste kjennetegn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer