LEDER

Ulvejakt

Sett jakta på vent

Regjeringen bør vente på avklaringen i Høyesterett til våren.

TRUET: Staten led igjen nederlag i tingretten da dyrevernere fikk medhold og fellingen av 21 dyr i ulvesonen ble stanset. Regjeringen bør vente på avklaringen i Høyesterett til våren. Foto: Heiko Junge / NTB
TRUET: Staten led igjen nederlag i tingretten da dyrevernere fikk medhold og fellingen av 21 dyr i ulvesonen ble stanset. Regjeringen bør vente på avklaringen i Høyesterett til våren. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det begynner å bli en juletradisjon, men ikke av det hyggelige slaget. Enda en gang har dyrevernere gått rettens vei og søkt midlertidig forføyning for å stanse ulvejakten i ulvesonen som skulle startet 1. januar. Enda en gang har Oslo tingrett gitt Noah, WWF og Foreningen våre rovdyr medhold og stanset fellingen av 21 ulv i tre grenserevir.

Kjennelsen er lik den konklusjonen Borgarting lagmannsrett kom til i fjor, og som skal opp i Høyesterett til våren. Domstolene mener statens fellingsvedtak er bygget på feil rettsanvendelse relatert til naturmangfoldloven. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide forsvarte fellingsvedtaket med Stortingets vedtak om bestandsmål for ulv, men retten mener at det ikke er nok simpelthen å vise til at bestandsmålet er nådd.

Det er et paradoks at Barth Eide går rett fra feiringen av en storstilt global naturavtale i Montreal til å forsvare en storstilt felling av et rødlistet rovdyr i Norge. Det overordnete målet om en bærekraftig naturforvaltning gjelder åpenbart ikke norske rovdyr når regjeringens rovdyrpolitikk sørger for at ulvebestanden forblir på et kritisk utrydningstruet nivå. Ap-statsråden blir av og til unnskyldt med at Sp måtte få gjennomslag for sitt enøyde ulvehat, men det er ingenting i historien som sier at Ap ønsker mer og bedre vern. Sp bruker bare grovere skyts når for eksempel landbruksminister Sandra Borch sier rett ut at hun ønsker å utrydde ulven i Norge.

Holdninger må endres. Den nye naturavtalen har som mål å verne flere truete arter verden over, og det må selvfølgelig også gjelde arter i Norge og Sverige. De to nabolandene synes å henge igjen i et gammeldags fiendebilde av et rovdyr som verken truer mennesker eller gjør stor skade. Like før jul var det tilløp til hysteri da en skole i Øvre Eiker innførte økt vakthold i friminuttene og avlyste uteundervisning, fordi det var observert ulv i området. Det er på ingen måte en reaksjon bygget på fakta.

UKRAINA: Generalløytnant Arne Bård Dalhaug om krigen i Ukraina. Reporter: Nora Skavhaug. Vis mer

Regjeringen har som ventet bedt om et snarlig rettsmøte for å oppheve den midlertidige forføyningen. Gjentatte nederlag i rettsapparatet burde i stedet føre til en revurdering av politikken, og regjeringen bør vente på avklaringen i Høyesterett til våren. Det haster ikke med å drepe de få ulvene som er igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer