LEDER

Bertheussen-saken:

Sett punktum, Erna

Pia Maria Roll hadde rett og fortjener en unnskyldning.

MOTIVET: Bertheussen lyktes. Mens truslene og angrepene pågikk, økte presset mot kunstnerne dramatisk. Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet
MOTIVET: Bertheussen lyktes. Mens truslene og angrepene pågikk, økte presset mot kunstnerne dramatisk. Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Torsdag og fredag skulle Borgarting lagmannsrett behandle ankesaken mot Laila Anita Bertheussen. I en av tidenes mest spesielle rettssaker ble Bertheussen i Oslo tingrett tidligere i år funnet skyldig i trusler og angrep på de høyeste statsinstitusjoner.

Bertheussens anke over skyldspørsmålet ble avvist av lagmannsrettens ankeutvalg og Høyesterett, fordi det var usannsynlig at en ny rettssak ville få noe annet utfall enn den første. Vi mener det er synd at ikke alle så alvorlige saker lenger gir automatisk rett til ankebehandling, fordi prøving i to instanser er en garanti for rettssikkerheten. Bertheussen hevder fortsatt at hun er uskyldig og har utlovet dusør for tips som kan føre til at saken oppklares. Men ankesaken skulle altså bare gjelde straffeutmålingen. Etter at Bertheussen frafalt anken, er tingrettens dom nå rettskraftig.

Fakta i saken er altså slått fast: Bertheussens mange trusselbrev og angrep på bolig og gjenstander var egnet til å skremme og påvirke ledende politikere i deres arbeid: Hennes samboer og daværende justisminister Tor Mikkel Wara, daværende samfunnssikkerhetsminister Yngvil Smines Tybring-Gjedde og hennes ektemann stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Bertheussens motiv var å kaste mistanke mot teaterstykket «Ways of Seeing», satt opp på Black Box i Oslo.

Bertheussen lyktes. Mens truslene og angrepene pågikk, økte presset mot kunstnerne dramatisk.

Kunstneres ytringsfrihet ble truet. Bertheussen startet debatten om at sentrale politikeres hjem var avbildet i stykket. Oslo Frp ville kutte støtten til teateret Black Box. Daværende justisminister Tor Mikkel Wara kalte teateret «moralsk konkurs». Nåværende Frp-leder Sylvi Listhaug sa at stykket «kan være grunnen til at Wara og familien hans utsettes for hærverk, trusselbrev, bilbrann og ikke kan føle seg trygg i eget hjem. Roll og Black Bok teater burde be familien Wara om unnskyldning». Flere av de involverte i teatergruppa mottok alvorlige trusler, de ble politianmeldt og siktet. Så meldte daværende statsminister Erna Solberg seg på, og anklaget teatergruppa for å øke belastningen ved å være politiker.

– Da må de ha ryggrad til å stå i det. Jeg må si at jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt dette, sa Solberg og viste til regissør Pia Maria Rolls utsagn om at personene bak truslene «åpenbart» prøvde å rette mistanke mot stykket.

Høyre-lederen har hele tida nektet å beklage dette. Men Roll hadde rett og fortjener en unnskyldning. Det kan sette endelig punktum for denne saken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer