LEDER

Bertheussen-saken:

Sett punktum, Erna

Pia Maria Roll hadde rett og fortjener en unnskyldning.

MOTIVET: Bertheussen lyktes. Mens truslene og angrepene pågikk, økte presset mot kunstnerne dramatisk. Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet
MOTIVET: Bertheussen lyktes. Mens truslene og angrepene pågikk, økte presset mot kunstnerne dramatisk. Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Torsdag og fredag skulle Borgarting lagmannsrett behandle ankesaken mot Laila Anita Bertheussen. I en av tidenes mest spesielle rettssaker ble Bertheussen i Oslo tingrett tidligere i år funnet skyldig i trusler og angrep på de høyeste statsinstitusjoner.

Bertheussens anke over skyldspørsmålet ble avvist av lagmannsrettens ankeutvalg og Høyesterett, fordi det var usannsynlig at en ny rettssak ville få noe annet utfall enn den første. Vi mener det er synd at ikke alle så alvorlige saker lenger gir automatisk rett til ankebehandling, fordi prøving i to instanser er en garanti for rettssikkerheten. Bertheussen hevder fortsatt at hun er uskyldig og har utlovet dusør for tips som kan føre til at saken oppklares. Men ankesaken skulle altså bare gjelde straffeutmålingen. Etter at Bertheussen frafalt anken, er tingrettens dom nå rettskraftig.

Fakta i saken er altså slått fast: Bertheussens mange trusselbrev og angrep på bolig og gjenstander var egnet til å skremme og påvirke ledende politikere i deres arbeid: Hennes samboer og daværende justisminister Tor Mikkel Wara, daværende samfunnssikkerhetsminister Yngvil Smines Tybring-Gjedde og hennes ektemann stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Bertheussens motiv var å kaste mistanke mot teaterstykket «Ways of Seeing», satt opp på Black Box i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer