DEBATT

Utsatte grupper og coronaviruset

Sexselgere har blitt utelatt

Mange opplevde seg tvunget til sexsalg fordi det ikke var noen økonomiske alternativer

UTELATT: - Sexselgere har blitt utelatt fra alle statlige intervensjoner under pandemien, skriver innsenderne. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
UTELATT: - Sexselgere har blitt utelatt fra alle statlige intervensjoner under pandemien, skriver innsenderne. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Fullvaksinerte: 69.33% Første dose: 78.21%

Alle som oppholder seg i Norge skal omfattes av smittevernarbeidet, uavhengig av oppholdsstatus. Det er behov for å få avklart hvem som har det politiske ansvaret for smittevernloven og følgelig kan sørge for at det blir konkret definert hvilke forebyggende tiltak som faller inn under smittevernlovens § 6-1.

I Pro Sentrets rapport «Oversett og etterlatt» oppsummeres de erfaringene man gjorde seg i prostitusjonsfeltet under de første månedene av nedlukkingen. Folkehelseinstituttet anbefalte på bakgrunn av rapporten myndighetene å utvide den formelle dialogen med utsatte grupper, samt å vurdere om økonomisk stønad fra NAV kan defineres som smittevernhjelp etter smittevernloven § 6-1.

Det vil gi personer uten opphold midlertidig tilgang til ytelser gjennom NAV, dersom smittesituasjonen i landet eller regionen tilsier det. Dette for å sikre at alle har reelle muligheter til å etterleve smitteforebyggende tiltak.

Det er så langt ikke skjedd noe, bortsett fra at antallet smittende øker.

I en sak i Aftenposten om situasjonen for sexselgere under nedstengningen uttaler Helsedirektoratet at utbetaling av husleie og andre nødvendige utgifter er noe Arbeids- og sosialdepartementet (HOD) må avgjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer