KOMMENTARER

Pensjon

Si nei til bestemor

Jonas Gahr Støre må tørre å vise muskler overfor det mektige LO. Han må si nei til bestemor, slik hans forgjenger gjorde. Hvis ikke kan korthuset kalt pensjonsreformen rase sammen.

SNART PENSJONISTER: Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær og tidligere Ap-leder blir tatt imot av partileder Jonas Gahr Støre i Folkets Hus. Foto: Berit Roald / NTB
SNART PENSJONISTER: Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær og tidligere Ap-leder blir tatt imot av partileder Jonas Gahr Støre i Folkets Hus. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det lukter trøbbel i LO. Et gryende opprør mot pensjonsreformen de selv var med på å innføre har begynt å spre seg. Når de samles til sin kongress i slutten av måneden vil flere forbund stille forslag som kan riste grunnvollene i pensjonsreformen.

Men å gi mer til pensjonistene vil bare være å stjele fra framtidige generasjoner. Det store generasjonsranet må stoppes.

Dette kan bli statsminister og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støres store styrkeprøve. Han må slå ned på opprørsgeneralene. Hvis ikke kan statsbudsjettet og framtidige pensjoner rakne. Vi har rett og slett ikke råd.

For å si det med Jens Stoltenbergs ord: «Pensjonsreform høres kanskje kjedelig ut. Det er det slett ikke».

Den tidligere statsministerens ego trenger ikke akkurat flere hyllester, men likevel: pensjon, det kunne han. Arbeidet han gjorde for å sikre en mer bærekraftig pensjonsordning vil stå igjen som en av de viktigste reformene han bidro til. Måten han håndterte LO i den prosessen, viste seg å bli helt avgjørende for å få det gjennom.

La meg ta den korte historien. Den voldsomme økningen i antall eldre gjorde at vi ikke lenger hadde råd til den gamle pensjonsordningen. Den tok rett og slett ikke hensyn til hvor mange flere eldre vi skulle bli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer