LEDER

Dagbladet mener:

Si nei til Senterpartiet

Midt i en skjebnetid for Europa vil Senterpartiet strupe kraftsamarbeidet. Det er uklokt og usolidarisk.

MÅ FÅ NEI: Senterpartiets forslag om å strupe krafteksporten må slås ned på. Foto: Terje Pedersen / NTB
MÅ FÅ NEI: Senterpartiets forslag om å strupe krafteksporten må slås ned på. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Senterpartiets stortingsgruppe krever stans i strømeksporten. Det er selvsagt ikke kioskveltende nyheter at Senterpartiet ønsker det, men det er stadig en dårlig idé. Det legger ikke minst ytterligere stein til byrden for en allerede presset regjering.

Bakteppet er at det er mindre vann i magasinene enn vanlig, og en frykt for at strømprisene skal holde seg høye og øke gjennom vinterhalvåret.

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) er ansvarlig for å overvåke kraftsituasjonen i Norge. De kan fortelle oss at fyllingsgraden i norske vannmagasiner er på rundt 60 prosent. Medianverdien de siste tjue åra har vært på nærmere 68 prosent.

Det skaper en frykt for at kraftsituasjonen kan bli anstrengt seinere i år, og ut på nyåret. Men Senterpartiet foreskriver helt feil medisin mot problemet.

Kraftselskapene har et økonomisk insentiv til å selge krafta når prisene er høyest. Det betyr at dersom behovet for kraft er større på vinteren (som det jo er), så vil man holde igjen vannkraft gjennom resten av året for å ha nok til kaldere tider.

Å pålegge kraftprodusenter å holde igjen mer enn de allerede gjør nå, vil bare føre til økte priser gjennom sommeren og kanskje gjennom deler av vinteren også.

Kraftsamarbeid med landene rundt oss er et gode. Det gir oss bedre forsyningssikkerhet og utnyttelse av krafta vår.

Dersom Norge i dag bestemmer seg for å strupe krafteksporten, kan det godt hende andre land ikke vil eksportere strøm til oss dersom vi har mangel i framtida.

Derfor er Senterpartiets forslag korttenkt. Ikke minst er det egoistisk.

Europa står i en skjebnetid i møte med den russiske invasjonen av Ukraina. Gassprisene, og dermed også strømprisene, har skutt i været det siste året.

Dette må vi stå sammen om. Senterpartiets forslag er en oppskrift på splittelse og harde fronter i Europa. Det må regjeringspartner Arbeiderpartiet si et nydelig nei til.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer