LEDER

Dagbladet mener:

SIAN er ikke verd volden

Ingen skal hindres fysisk i å uttale seg i Norge.

HÅNDGEMENG: Motdemonstranter gikk til angrep på SIAN-leder Lars Thorsen under helgens demonstrasjon i Bergen. Det var svært uheldig. Foto: Eivind Senneset / NTB Scanpix
HÅNDGEMENG: Motdemonstranter gikk til angrep på SIAN-leder Lars Thorsen under helgens demonstrasjon i Bergen. Det var svært uheldig. Foto: Eivind Senneset / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Grupper som islamfiendtlige SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) er krevende å håndtere for et liberalt demokrati. De kommer jevnlig med ekstreme utsagn om islam og muslimer som er egnet til å såre og provosere, og påberoper seg en slags martyrstatus når de blir motarbeidet eller anmeldt.

Da SIAN demonstrerte i Bergen i helgen, og ble møtt av tallrike motdemonstranter, gikk det galt. Et mindretall av motdemonstrantene gikk til fysisk angrep på SIAN-leder Lars Thorsen. Angriperne ble arrestert, og politiet endte opp med å bruke tåregass i den etter hvert kaotiske forsamlingen.

Angrepet på Thorsen var svært uheldig og bidrar til å gi massiv oppmerksomhet til en marginal gruppe. Det gjør det lettere for dem å hevde at de ikke får utøve sin ytringsfrihet. Og det skaper en presedens, der flere kan komme til å følge eksemplet til de som gikk løs på Lars Thorsen. De som vil drive effektivt antirasistisk arbeid, bør snarest finne en strategi for å hindre at motdemonstrasjoner utarter til vold. Hendelser som angrepet på Thorsen kan bringe de som jobber med å bekjempe rasisme på defensiven, og ta oppmerksomheten vekk fra det svært viktige arbeidet de gjør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer