<strong>HÅNDGEMENG:</strong> Motdemonstranter gikk til angrep på SIAN-leder Lars Thorsen under helgens demonstrasjon i Bergen. Det var svært uheldig. Foto: Eivind Senneset / NTB Scanpix
HÅNDGEMENG: Motdemonstranter gikk til angrep på SIAN-leder Lars Thorsen under helgens demonstrasjon i Bergen. Det var svært uheldig. Foto: Eivind Senneset / NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Dagbladet mener:

SIAN er ikke verd volden

Ingen skal hindres fysisk i å uttale seg i Norge.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Grupper som islamfiendtlige SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) er krevende å håndtere for et liberalt demokrati. De kommer jevnlig med ekstreme utsagn om islam og muslimer som er egnet til å såre og provosere, og påberoper seg en slags martyrstatus når de blir motarbeidet eller anmeldt.

Da SIAN demonstrerte i Bergen i helgen, og ble møtt av tallrike motdemonstranter, gikk det galt. Et mindretall av motdemonstrantene gikk til fysisk angrep på SIAN-leder Lars Thorsen. Angriperne ble arrestert, og politiet endte opp med å bruke tåregass i den etter hvert kaotiske forsamlingen.

Angrepet på Thorsen var svært uheldig og bidrar til å gi massiv oppmerksomhet til en marginal gruppe. Det gjør det lettere for dem å hevde at de ikke får utøve sin ytringsfrihet. Og det skaper en presedens, der flere kan komme til å følge eksemplet til de som gikk løs på Lars Thorsen. De som vil drive effektivt antirasistisk arbeid, bør snarest finne en strategi for å hindre at motdemonstrasjoner utarter til vold. Hendelser som angrepet på Thorsen kan bringe de som jobber med å bekjempe rasisme på defensiven, og ta oppmerksomheten vekk fra det svært viktige arbeidet de gjør.

For det finnes andre veier og måter for å bekjempe grupper som SIAN. Lars Thorsen er tidligere dømt til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 20 000 kroner for flere brudd på rasismeparagrafen. Thorsen ble blant annet dømt for å hevde at muslimer er «notoriske seksualpredatorer» og «en trussel mot rikets sikkerhet og må deporteres eller interneres på livstid».

Det er altså snakk om en gruppe med holdninger som, når de setter ord på dem, bryter med norsk lov. Motdemonstrantene er dermed på ingen måte maktesløse. De kan markere sin avsky på fredelige måter, og de kan gå rettens vei når ytringene til SIAN beveger seg utover det loven gir hjemmel for.

Ingen skal hindres fysisk i å uttale seg i Norge. I arbeidet for toleranse og likeverd og mot hat og rasisme er det viktig at vi holder fast ved demokratiske og liberale normer. Det er verken nødvendig eller legitimt å gi slipp på prinsippene i kampen mot den typen rasisme som SIAN representerer. De er rett og slett ikke verd at vi som samfunn går ned på det nivået.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer