KOMMENTARER

Putins Russland

Sikker som en kalashnikov

Det foregår et paradigmeskifte i måten Russland styres på. Vladimir Putin har styrt med folkelig støtte bygget på patriotisme og nasjonalisme. Men nå tar politistaten over, skriver Morten Strand.

FIENDER I SIKTE: President Vladimir Putins Russland blir en politistat. Her poserer han med kalashnikov. Foto: REUTERS / NTB
FIENDER I SIKTE: President Vladimir Putins Russland blir en politistat. Her poserer han med kalashnikov. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Munnen renner gjerne over med det hjertet er fullt av. Så da den russiske presidenten Vladimir Putin skulle beskrive kvalitetene til Sputnik 5 og de to andre russiske corona-vaksinene, så brukte han dette bildet: «De er like sikre som automaten kalashnikov». For de er enkle å bruke, og veldig effektive, ifølge Putin.

Bildet har overføringsverdi, og kan i stadig større grad brukes til også å beskrive hvordan Putins regime styrer Russland. For fra å være et relativt mykt autokrati, som i store spørsmål har strøket folkemeningen med hårene, så ser vi nå et hamskifte der hele den systemkritiske opposisjonen stemples som terrorister, også etter lovens bokstav.

Det handler om Aleksej Navalnyj, den fengslede opposisjonslederen som nekter å gi opp sin kamp også etter at han ble forgiftet og overlevde på mirakuløst vis. At alle spor leder til sikkerhetspolitiet FSB - der Putin selv i sin tid var øverste sjef - gjør Navalnyjs prosjekt til nærmest et selvmordsprosjekt. Likevel så er dette hans prosjekt, og det er dette prosjektet som har ført Putin inn i ukjent terreng der han følte seg tvunget til å bruke terror-lovgiving for å undertrykke en opposisjon som i Norge ville omfattet samtlige partier på Stortinget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer