KOMMENTARER

Sirkus Strømpris

Noen vil ha løsninger. Noen er litt treige med å finne dem. Andre vil ha sirkus. Det er viktig å skille mellom dem.

MAKS: Frp-leder Sylvi Listhaug vil ha makspris på strøm på 50 øre for både bedrifter og husholdninger. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MAKS: Frp-leder Sylvi Listhaug vil ha makspris på strøm på 50 øre for både bedrifter og husholdninger. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Sirkus Strømpris er et moderne sirkus, altså woke. Dermed har det ingen dyr, bare mennesker. Men kommer det ut på veien?

Eller griper Mattilsynet inn – til tross for at besetningen er fri for dyr.

For her er det mye rart.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

For å unngå sirkuset hadde Jonas Gahr Støre kalt inn NHO og LO til møte ved Statsministerens kontor denne mandagen. På forhånd var det klart at Høyre ikke lenger ville støtte sirkuset – altså å kalle Stortinget inn til ekstraordinært møte om strømprisene.

Regjeringen hadde nå lansert tiltak som Høyre var fornøyde med, og som det ikke var nødvendig med et møte på Stortinget for å få realisert.

Tiltak som langt vei svarte på utfordringene Norge nå står overfor.

Støre & co hadde varslet at de ville innføre strømstøtte til husholdningene på 90 prosent over strømpris på 70 øre per kWt. I tillegg hadde den varslet at den arbeider med en strømstøtteordning til bedriftene.

Dessuten ville Ap/Sp-regjeringen innføre et minstemål for vannfylling i magasinene, hvor det kan bli aktuelt med begrensninger i eksporten dersom nivåene kommer under dette.

Altså tiltak som både håndterer økonomisk risiko for folk og bedrifter, og forsyningssikkerheten.

Og, ikke minst, tiltak som med Høyres støtte har flertall på Stortinget.

Noen ville likevel ha sirkus på Stortinget. Frp var lynraskt ute mandag. Ikke først og fremst med angrep på regjeringen, men på Høyre.

Frp har lenge vært på jakt etter sin gamle regjeringspartner i denne saken.Nå hadde Høyre nektet dem en runde i manesjen ved å si seg fornøyd med regjeringens håndtering.

Nå skulle de virkelig få svi.

Listhaug fyrte løs i en pressemelding mandag: Høyre hadde nå fått «presentert noen smuler til folk og vage formuleringer om strømstøtte til bedrifter og vips så snur de».

Frp må ha et merkelig forhold til brødmat. Strømstøtten til husholdninger som allerede var vedtatt koster 22 milliarder kroner i år. Det var før den blir ytterligere forsterket. I tillegg kommer en strømstøtteordning for bedriftene der ingen ennå vet kostnaden.

Smuler?

Et vanlig handlingsrom på statsbudsjettet de neste årene – altså hva en regjering kan øke kostnadene med ut over de som allerede ligger der – er på cirka fire milliarder kroner.

22 milliarder er allerede et bugnende fat med boller. Det regjeringen har servert av tiltak mot strømprisene de siste dagene, betyr at den vil måtte bære ut enda flere fat i tillegg.

Hvis dette er smuler for Frp, bør de ikke kalle inn til ekstraordinært møte med Stortinget. De bør kalle inn til ekstraordinært møte med en kostholdsrådgiver.

Strømkrisa er reell. Den rammer både folk og bedrifter, og den utgjør en reell fare for strømrasjonering i vinter. En ny virkelighet banker på døra etter krigen i Ukraina, med høye regninger.

Da må også løsningene være i kontakt med virkeligheten.

Det er knapphet på strøm, prisen vil sannsynligvis være høy i lange tider. Strømstøtten vil kunne måtte vare lenge, og den skal helst ikke skru opp temperaturen i økonomien slik at den koker over, med enda mer galopperende inflasjon og rente.

Det er også reell knapphet på energi i Europa. Frp’s svar på dette for Norges del er å bygge flere gasskraftverk. Det er partiets svar på behovene for mer kraft, fordi partiet er kroniske motstandere av vindkraft.

Frp vil altså heller at vi skal bruke av den gassen som Europa er helt avhengig av for ikke å fryse til is om vinteren, dersom Putin skulle finne på å skru av krana for godt.

Noen vil ha løsninger. Noen er litt treige med å finne dem. Andre vil ha sirkus. Det er viktig å skille mellom dem.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer