KOMMENTARER

AstraZeneca-vaksinen:

Siste stikk er satt

Søndag døde ytterligere to personer etter å ha tatt vaksinen fra AstraZeneca. Fra utlandet kommer stadig flere rapporter om liknende dødsfall. Mest sannsynlig avvikler norske myndigheter bruken av denne vaksinen.

VAKSINER: Meningsmålinger er en særdeles dårlig veileder i medisinske spørsmål, skriver Dagbladets kommentator. Foto: NTB
VAKSINER: Meningsmålinger er en særdeles dårlig veileder i medisinske spørsmål, skriver Dagbladets kommentator. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Folkehelseinstituttet (FHI) har varslet pressekonferanse om vaksinene kommende fredag. Da vil stansen av vaksinen fra AstraZeneca enten bli forlenget eller gjort permanent. Et endelig punktum er mest sannsynlig.

De bivirkningene som nå undersøkes av medisinske forskere er trolig for alvorlige til fortsatt bruk av AstraZeneca-vaksinen. Det er ennå ikke fastslått med sikkerhet at det er en sammenheng mellom dødsfallene i Norge og vaksinen, men helsemyndigheten må også ta hensyn til de alvorlige varslene som foreligger. Risikoen er blitt vesentlig høyere.

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland sier til TV2 at hun ikke tror AstraZeneca-vaksinen blir tatt opp igjen for bruk i Norge. Da må det finnes årsaker til de aktuelle dødsfallene som ikke knyttes til vaksinen. Grødeland har håp for utviklingen av andre og nye vaksiner, blant annet Inovios DNA-vaksine.

Internasjonalt er oppfatningen av AstraZeneca-vaksinen mer positiv. EUs legemiddelverk EMA har som kjent konkludert med at vaksinen har lav risiko. Norge ble ikke hørt, og norsk forskning på vaksinen ikke vurdert, da EMA ble bedt om å oppdatere AstraZeneca-vaksinens liste over bivirkninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer