LEDER

Pensjon:

Sjakktrekk fra SV og Frp

Dette er et barnehageforlik for pensjonistene.

ENIGE: Tirsdagens pressekonferanse med SV-leder Audun Lysbakken, Frp-leder Siv Jensen og Pensjonistforbundets Jan Davidsen kan gå inn i historien som et av denne periodens mest vellykkede politiske grep. Video: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Tirsdagens pressekonferanse med SV-leder Audun Lysbakken, Frp-leder Siv Jensen og Pensjonistforbundets Jan Davidsen kan gå inn i historien som et av denne periodens mest vellykkede politiske grep. Sammen vil de få til et løft for pensjonistene: De vil heve minstepensjonene, gjøre slutt på underreguleringen og gi pensjonistene forhandlingsrett. Alt tyder på at de vil få et flertall i Stortinget med seg.

Dette er et barnehageforlik for pensjonistene. Da den samme Siv Jensen forhandlet med daværende SV-leder Kristin Halvorsen om hvordan man kunne få full barnehagedekning i Norge, ble resultatet nettopp det. Når de to partiene som vanligvis står langt fra hverandre i politikken blir enige, er det mulig å meisle fram kompromisser og få til store politiske endringer.

For Arbeiderpartiet og Høyre, som historisk har stått sammen om de store kompromisser i Stortinget, er det nok irriterende. For Senterpartiet og Arbeiderpartiet, som gjerne ville vært med, enda mer. Begge partiene kritiserte regjeringen for årets trygdeoppgjør. Ingen av dem tok imot Lysbakkens invitasjon til å gjøre noe sammen da. Nå har SV og Frp kapret et viktig politisk felt fram mot valget neste år. Det er godt politisk håndverk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer