LEDER

Pensjon:

Sjakktrekk fra SV og Frp

Dette er et barnehageforlik for pensjonistene.

ENIGE: Tirsdagens pressekonferanse med SV-leder Audun Lysbakken, Frp-leder Siv Jensen og Pensjonistforbundets Jan Davidsen kan gå inn i historien som et av denne periodens mest vellykkede politiske grep. Video: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Tirsdagens pressekonferanse med SV-leder Audun Lysbakken, Frp-leder Siv Jensen og Pensjonistforbundets Jan Davidsen kan gå inn i historien som et av denne periodens mest vellykkede politiske grep. Sammen vil de få til et løft for pensjonistene: De vil heve minstepensjonene, gjøre slutt på underreguleringen og gi pensjonistene forhandlingsrett. Alt tyder på at de vil få et flertall i Stortinget med seg.

Dette er et barnehageforlik for pensjonistene. Da den samme Siv Jensen forhandlet med daværende SV-leder Kristin Halvorsen om hvordan man kunne få full barnehagedekning i Norge, ble resultatet nettopp det. Når de to partiene som vanligvis står langt fra hverandre i politikken blir enige, er det mulig å meisle fram kompromisser og få til store politiske endringer.

For Arbeiderpartiet og Høyre, som historisk har stått sammen om de store kompromisser i Stortinget, er det nok irriterende. For Senterpartiet og Arbeiderpartiet, som gjerne ville vært med, enda mer. Begge partiene kritiserte regjeringen for årets trygdeoppgjør. Ingen av dem tok imot Lysbakkens invitasjon til å gjøre noe sammen da. Nå har SV og Frp kapret et viktig politisk felt fram mot valget neste år. Det er godt politisk håndverk.

Pensjonistene har fått stadig dårligere råd. Det skyldes underreguleringen bestemt i pensjonsreformen. Alderspensjonen blir regulert med lønnsveksten i samfunnet, pensjonen blir deretter redusert med 0,75 prosent. På grunn av svak vekst har pensjonistene fått redusert kjøpekraft fem av de seks siste åra. Dette var aldri meningen, og det er en virkelighetsbeskrivelse som alle partiene på Stortinget er enige om.

Intensjonen i reformen var at utregningen over tid skulle tilsvare et gjennomsnitt av lønns- og prisstigningen. Og det er nettopp det Frp og SV nå foreslår.

Og aller viktigst: De vil instruere regjeringen til å lage en plan for å øke minstepensjonene opp til EUs fattigdomsgrense. Slik kan fattigdom blant eldre avskaffes. I tillegg vil partiene innføre forhandlingsrett for pensjonistenes organisasjoner i trygdeoppgjørene.

Invitasjonen til bredt forlik setter de andre partiene sjakk. Dette kommer til å ende med et vedtak i Stortinget, og de partiene som vil tekkes pensjonistene må takke ja til å bli med på forhandlingene. Siv Jensen og Audun Lysbakken kan være fornøyd med seg selv og hverandre. Det er pensjonistene som kommer seirende ut av dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer