KOMMENTARER

Sjefen er død, al-Qaida lever

Al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri ble drept søndag morgen, og USA har fått sin hevn. Men terrorgruppa er et flerhodet troll som fortsatt vil eksistere.

TATT AV DAGE: Al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri ble drept av en rakett avfyrt fra en amerikansk drone søndag. Foto: Balkis Press/ABACA/Shutterstock/NTB Scanpix
TATT AV DAGE: Al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri ble drept av en rakett avfyrt fra en amerikansk drone søndag. Foto: Balkis Press/ABACA/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Al-Zawahiri var på balkongen i huset han disponerte i Kabul da en rakett avfyrt fra en amerikansk drone gjorde slutt på ham. Kona og barna overlevde, uskadde. Hvordan kunne de som styrte dronen vite at han var på balkongen akkurat da?

Dette er bare ett av spørsmålene det er verdt å stille seg etter at USA har fått sin ultimate hevn over al-Qaida etter 11. september-terroren. Hvem overtar etter al-Zawahiri? Hvor sterkt står terrororganisasjonen i dag, og utgjør den noen internasjonal fare?

DREPT: USAs president Joe Biden bekrefter at al-Qaida-leder Zawahri er drept i droneangrep. Video: AP Vis mer

Når det gjelder dronen, har nyhetsbyrået Reuters snakket med en amerikansk etterretningskilde som kan fortelle at det lå måneders arbeid bak. Al-Zawahiris bopel, som lå midt i Kabuls fasjonable strøk, bare noen kvartaler fra de fraflyttede ambassadene til USA og Storbritannia, hadde vært overvåket i lang tid. Det var dessuten bygd en modell av huset. Amerikanerne visste også at den 71-årige etterfølgeren til Osama bin Laden pleide å tilbringe mye tid på balkongen.

Hvis amerikanerne ikke har fått hjelp fra folk på bakken, har dronens kameraer tydeligvis kunnet gi soldatene bak styrespakene informasjon om al-Zawahiris bevegelser. Noe slikt tyder ikke godt for andre som står på USAs eller andre store dronemakters dødsliste.

Hvor lenge Zawahiri har bodd i Kabul er usikkert, men det kan i hvert fall ikke ha vært lenger enn siden Talibans maktovertakelse i Kabul i midten av august i fjor. De fleste mener at hans beskyttere har vært det beryktede Haqqani-nettverket som har en sentral posisjon i Taliban. Det var folk fra dette nettverket som skal ha drept Dagbladets journalist Carsten Thomassen i Kabul i januar 2008.

Hvor mektig var så al-Zawahiri da han døde? Mange har pekt på at den egyptiske legen og terrorlederen lenge har vært sjuk og neppe vært noe mer enn en symbolsk sjef. Han hadde verken bin Ladens karisma eller mantra om at store internasjonale og spektakulære aksjoner skulle være terrorgruppas varemerke. Zawahiri desentraliserte al-Qaida og etablerte et slags franchise-system, der tilknyttede grupper hadde sverget lojalitet til ham, men i stor grad opererte på egen hånd.

Og mange av disse gruppene lever i beste velgående:

  • AQAP, Al-Qaida på den arabiske halvøy, har sitt utgangspunkt i Saudi-Arabia og Jemen og opererer som en av gruppene i den jemenittiske borgerkrigen.
  • AQIM, Al-Qaida i det islamske Maghreb (Nord-Afrika vest for Egypt), har gjort det til en av sine hovedoppgaver å kidnappe folk for å få løsepenger. De opererer i flere land, blant annet i Mali, der de har støtte fra en del av tuaregene i landet.
  • AQIS, Al-Qaida på det indiske subkontinent, ble etablert i 2014. Da erklærte Ayman al-Zawahiri at gruppas operasjonsområder ville være Myanmar, Bangladesh, India og Kashmir.
  • Al-Shabaab i Somalia sverget i 2012 troskap til al-Qaida. Ved siden av denne gruppa finns det blant annet al-Qaida-celler i Gaza, Sinai, Kurdistan, Libanon og Spania.

Før Taliban tok endelig kontroll over Afghanistan for et år siden, hadde al-Qaida ifølge terroreksperter tilstedeværelse i nesten halvparten av landets provinser. Da USA under president Donald Trump inngikk den såkalte Doha-avtalen med Taliban i februar 2020, lovte Taliban å holde al-Qaida unna Afghanistan. Hvordan amerikanerne kunne tro på et slikt løfte er for mange uforståelig, de to gruppene hadde jo samarbeidet nært helt siden slutten av 1990-tallet.

USAs president Joe Biden kan nå skryte av sin handlekraft og håper naturligvis at drapet på Zawahiri kan hjelpe ham og Demokratene under de amerikanske mellomvalgene i november. Trolig er det ikke fullt så enkelt. Selv om 9/11-traumet fremdeles sitter i mange amerikanere, er det andre saker, ikke minst økonomi, som opptar dem nå.

Spørsmålet er også om USA er interessert i et fullt fiendskap med Taliban. Uansett om amerikanerne liker det eller ikke, er de nemlig avhengige av den afghanske islamistgruppa når det gjelder den såkalte islamske stat, IS. I det nordøstlige Afghanistan har Den islamske staten i Khorasan-provinsen, ISKP, eksistert siden 2015. Gruppa har vært aktiv i det sørlige og sentrale Asia, og er Talibans svorne fiende. Sjøl om ISKP innimellom angriper mål i Afghanistan, har trolig talibanene en viss kontroll over IS-krigerne i nordøst. Og det er viktig for myndighetene i Washington.

Hvem som nå tar over al-Qaida er usikkert. En av favorittene er egypteren Mohammed Salah al-Din Zaidan, bedre kjent under navnet Saif al-Adel. Hvor han nå befinner seg, er uklart. En versjon går ut på at han er i Iran, der han skal være underlagt både overvåking og reiserestriksjoner. En annen går ut på at han var i husarrest i Iran fram til 2008, da han ble løslatt i en fangeutveksling mot en kidnappet iransk diplomat.

Uansett etterfølger: Al-Qaida er ikke lenger på høyden av sin storhet, men gruppa og dens allierte utgjør en sikkerhetstrussel mange steder i verden. Og ikke minst er al-Qaida et flerhodet troll som ikke nødvendigvis svekkes ved at ett av hodene kappes av.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer