DEBATT

Corona og innvandrermiljøer

Sjokkerende å våkne til

Innvandrere bryr seg ikke mindre om corona.

SJOKKERENDE: - Det var sjokkerende å våkne til Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet på «Politisk kvarter» i dag, skriver innsenderen. Bildet viser Jon Helgheim og partikollega i Frp, Sylvi Listhaug. Foto: Lise Åserud / NTB

SJOKKERENDE: - Det var sjokkerende å våkne til Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet på «Politisk kvarter» i dag, skriver innsenderen. Bildet viser Jon Helgheim og partikollega i Frp, Sylvi Listhaug. Foto: Lise Åserud / NTB

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det var sjokkerende å våkne til Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet på «Politisk kvarter» i dag. De siste dagene har vi sett en økende smittetrend i flere innvandrermiljøer i Bergen, og andre store byer. Helgheims uttalelse om at dette er fordi de bare bryr seg mindre, er opprørende, men ikke overraskende.

Frp snakker ofte om hvor viktig det er at alle integreres i det norske samfunnet, uten å løfte en finger for å skape tillit, inkludere og vise vilje til å leve i samfunn hvor vi ser ulike ut, mener ulike ting, men likevel klarer å leve godt sammen.

At smitteutbruddet nå rammer ulike innvandrermiljøer i Bergen, Oslo og andre norske byer, har sammensatte årsaker. Det kan handle om hvor trangt du bor, og at viruset ofte smitter via våre nærmeste. Når noen i et miljø smittes, er det stor sannsynlighet for at andre rundt dem smittes. Slik vi for eksempel så i studentutbruddene.

Det handler om hvilke yrkesgrupper som er mest utsatt for smitte, og hvem som ofte jobber i disse yrkene. Mens mange sitter på hjemmekontor, er det mange med innvandrerbakgrunn som står i frontlinjen for å holde samfunnet i gang.

Det kan handle om hvilke informasjonskanaler man bruker og har tillit til. Det er ikke alle som har NRK på hele døgnet i krisesituasjoner, eller forstår det som står i nyhetssakene om stadig skiftende tiltak. Det er heller ikke alle som leser informasjonen som kommer fra myndighetene like ukritisk som personer som er oppvokst i trygge, demokratiske Norge gjør. Da har vi som politikere et ansvar for at livsviktig informasjon når ut til alle.

At Helgheim og Frp bruker anledningen til å stigmatisere enkeltgrupper, er opprørende. Til å prate så mye om konsekvensene av mangelfull inkludering, gjør han lite for å faktisk skape et samfunn hvor vi er rause, inkluderende og lever godt på tvers av ulikheter.

Da ser jeg heller til frivilligheten i Bergen, som mobiliserer for å nå ut til miljøer som er rammet hardt av smitte, deler ut munnbind og informasjon, og står opp for sitt lokalmiljø. Det er dette som er Bergen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer