DEBATT

Velferd:

Sjokkerende sløsing

Arbeiderpartiets velferdspolitikk handler om systemer og mer stat, fremfor mangfold og gode velferdstjenester.

KUTTER I OMSORG: Midt i koronakrisen kjøper altså Oslo-byrådet en velfungerende privat barnehage til 65 millioner kroner. Samtidig kutter de både i eldreomsorgen og Oslo-skolen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Fredrik Hagen / NTB
KUTTER I OMSORG: Midt i koronakrisen kjøper altså Oslo-byrådet en velfungerende privat barnehage til 65 millioner kroner. Samtidig kutter de både i eldreomsorgen og Oslo-skolen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De Ap-styrte byrådene i Oslo og Bergen har brukt folks skattepenger på å kjøpe barnehager for over én milliard kroner. Arbeiderpartiets velferdspolitikk handler om systemer og mer stat, fremfor mangfold og gode velferdstjenester.

TAPTE: Statsminister Erna Solberg fikk terningkast fire og tapte dermed statsministerduellen mot Ap-leder Jonas Gahr Støre. Video: Mina Ridder-Nielsen Janssen. Reporter: Jørgen Gilbrandt. Vis mer

Midt i coronakrisen kjøper altså Oslo-byrådet en velfungerende privat barnehage til 65 millioner kroner. Samtidig kutter de både i eldreomsorgen og Oslo-skolen. Når Oslo har vært hardest rammet av pandemien, og Oslos elever er de som har vært mest på hjemmeskole, får de i tillegg store kutt av Oslo-byrådet.

Man skulle tro tiden var inne for å tette kunnskapshullene som har oppstått under coronaen. Byrådet i Oslo prioriterer heller å brukes folks skattepenger i en ideologisk kjøpefest som ikke er har noen verdi for byens innbyggere.

Da byrådet ble kritisert for sin manglende skolesatsing, uttalte skolebyråd Inga Marte Thorkildsen de bevingede ord om at, «jeg har f ... ikke det oljefondet å bare stikke hånden nedi». Sannheten er at kommune-Norge aldri har hatt en bedre økonomi enn hva de har nå. Raymond Johansen forsyner seg i tillegg grovt av innbyggerne som betaler rekordhøy eiendomsskatt.

Kommunene er også blitt rikelig kompensert for utgifter knyttet til corona. Så Thorkildsen har ikke et oljefond, men hun har de aller beste forutsetningene til å styre en by gjennom en krise. Hun velger i stedet å kutte i kommunenes viktigste tjenestetilbud.

I løpet av de to siste årene har byrådet kjøpt private barnehager for 285 millioner kroner. Og de gir seg ikke med dette. De har også satt av 103 millioner for at kommunen skal ta over populære private sykehjem. Det er nesten like mye som de brukte i fjor på å feire at Oslo var europeisk miljøhovedstad. Forstå det de som kan.

Samme galskap i Bergen I Bergen er det også kjøpefest på sine innbyggeres vegne. Der kjøpte i 2019 Ap-byrådet en privat barnehage på Damsgårdsundet for 40 millioner kroner. Den står helt tom i dag. Ingen barn er ute og leker og lærer – men Bergen kommune er 40 millioner kroner fattigere.

I juni i år kjøpte Ap-byrådet ytterligere 18 barnehager. Prislappen for selve barnehagene er 90 millioner, og de overtar en gjeld på 500 millioner. Dette er bergensernes skattepenger som skulle vært brukt på flere lærere, helsesykepleiere, sykehjemsplasser og et bedre kultur- og idrettstilbud. Ikke massive barnehageoppkjøp med utelukkende ideologiske motiver.

Hva er viktigst for Ap? Byrådene i Oslo og Bergen er mer opptatt av at barnehagene er offentlige enn kvaliteten på barnehagetilbudet i seg selv. Flere helsesykepleiere i skolen og sykehjemsplasser må vike for dyre barnehagekjøp. At dette skjedde midt en pandemi med stigende arbeidsledighet brydde man seg tydeligvis lite om.

Arbeiderpartiets politikk i Norges to største byer illustrerer hvordan Jonas Gahr Støre er mer opptatt av prosess enn resultater. Systemer ser altså ut til å bety mer enn løsninger for en som ønsker å bli statsminister.

Til sammenligning er Arbeiderpartiet også imot jernbanereformen fordi private selskaper kjører togene istedenfor staten. At samfunnet sparer tolv milliarder kroner som vi kan investere i et bedre togtilbud betyr tydeligvis ingenting.

Et annet eksempel er fritt behandlingsvalg der flere mennesker får hjelp, og færre må stå i helsekø. Dette må vike fordi Arbeiderpartiet er allergiske mot private aktørers bidrag. Siden Høyre overtok i regjering har nytekning og reformer av offentlig sektor spart skattebetalerne for milliarder. Det har gitt rom i budsjettene til å prioritere mer velferd.

Et gammelt slagord for Arbeiderpartiet er: «Hvis velferd er viktigst». Men er velferd egentlig viktigst når logoen på barnehagen er viktigere enn kvaliteten, eller når logoen på toget blir viktigere enn et godt togtilbud?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer