KOMMENTARER

Hviterussland

Sjokkerte og maktesløse

Aleksandr Lukasjenko har utvidet pensum i diktator-akademiet med enda et fag, flykapring. Hva skal vi gjøre med det?

I SAMME BOKS: Aleksandr Lukasjenko grer barten mens Vladimir Putin drikker te. Nå tvinges de to nærmere hverandre. Foto: REUTERS / NTB
I SAMME BOKS: Aleksandr Lukasjenko grer barten mens Vladimir Putin drikker te. Nå tvinges de to nærmere hverandre. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Sjokkerte og maktesløse må Europas ledere se på at en aktivistisk og offensiv diktator utvider repertoaret for å slåss mot sitt eget folk. Den hviterussiske diktatoren Aleksandr Lukasjenko gjorde noe ingen trodde var mulig da han kapret Ryanair-flyet fra Aten til Vilnius søndag, og tvang det til å lande i Minsk, for å arrestere den opposisjonelle journalisten og redaktøren Roman Protasevitsj.

Med det har Lukasjenko kastet alle hemninger, og er nå i åpen krig med både sitt eget folk, og med EU. Hans styre er nå bare basert på voldsapparatets kontroll. Hans legitimitet er dramatisk svekket etter at han forfalsket valget i fjor sommer, og dermed mobiliserte hundretusener av demonstranter til å gå ut i gatene i Minsk og andre byer for å demonstrere.

Lukasjenko var tidligere kongen av slagordet «stabilitet», blant annet fordi Hviterussland ikke var gjennom de sjokkbølgene med reformøkonomi som for eksempel Russland og Ukraina gikk gjennom på 1990-tallet. Stabilitet ble en besvergelse, men Lukasjenkos «stabilitet» handler nå ikke lenger om å gi folket i det fattige landet en viss sosial sikkerhet. Det handler om kontroll av sikkerhetsapparatene, om krig mot sine egne innbyggere, om å terrorisere dem til lydighet. Lukasjenko har tapt ansikt i møtet med sitt folk, etter at politiet slo stadig mer brutalt ned på demonstrasjonene i fjor sommer og høst. 35 000 mennesker har vært arrestert, mange tusen av dem ble banket opp og torturert. Og søndagens flykapring imponerer trolig bare toppfolk i sikkerhetsapparatene, og eventuelt deres kolleger i Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer