Karsten Warholm 400 meter

Sjokkerte seg selv

Karsten Warholm var i mye dårlige dagsform enn han trodde. Det gjør at han prøver på 400 meter igjen.

FULLSTENDIG BOM: En utslitt Karsten Warholm mislyktes på 400 meter flatt under Diamond League i Lausanne. Fjerdeplassen med 45,51 var under halvsekundet raskere enn han løp distansen med ti hekker i Tokyo. Vanligvis er forskjellen på 400 meter hekk og vanlig 400 meter rundt 2,5 sekunder. FOTO: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP.
FULLSTENDIG BOM: En utslitt Karsten Warholm mislyktes på 400 meter flatt under Diamond League i Lausanne. Fjerdeplassen med 45,51 var under halvsekundet raskere enn han løp distansen med ti hekker i Tokyo. Vanligvis er forskjellen på 400 meter hekk og vanlig 400 meter rundt 2,5 sekunder. FOTO: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET var store planer som brast i Lausanne i kveld da syra tok Karsten Warholm før forsøket på en topptid på 400 meter flatt var halvveis. For dette var noe han trodde han skulle få til:

- Hvis jeg løper som i dag, kommer det til å gå grisefort, sa Karsten Warholm på pressekonferansen rett etter OL-gull for tre uker siden om sin egne muligheter på denne nye distansen:

- Jeg tipper et godt stykke ned på 43-tallet, la han til for liksom å dytte lista for egne prestasjoner så høyt som mulig.

Det ble i stedet et godt stykke opp på 45-tallet.

LITT av fiaskoen skyldtes vinden. Men det aller, aller meste en superstjerne som var enda mer sliten etter OL-suksessen enn han trodde.

Likevel betyr ikke dette nederlaget at satsingen på 400 meter flatt ble stoppet der og da. Heller det motsatte:

- Jeg må jo revansjere meg, forklarte Karsten selv til NRK.

Som om stå-på-viljen hans trenger noen forklaring.

For det er de største målene som alltid har fristet ham. Presset Karsten setter på seg selv, har vært drivstoffet han trenger for å realisere drømmene.

De egne forventningene har ikke bare gjort treningsjobben mindre utmattende; de har gjort denne eventyrlige reisen mulig.

Så da blir det mer testing på vanlig 400 meter.

ETTER superløpet på 400 meter hekk i Tokyo, er det blitt snakket i overkant mye om utstyr og gummiblanding. Kveldens overraskende motgang gir ingen grunn til flere avsporinger om hva som ligger bak Karsten Warholms resultater. Nå stopper den alternative debatten om raskt banedekke og revolusjonerende sko. Det er på tide å konsentrere seg om gutten:

- Tall skal ikke kollidere; sifre er ikke ment å se rare ut, skrev BBCs kommentator rett etter 45,94 i Tokio. Den verdensrekorden var for utrolig til å fatte, men løperen var til å forstå:

- Karsten Warholm er det talentet som dukker opp en gang i løpet av hver generasjon og sprenger seg igjennom all den teknologiske tåka, forklarte han.

DET er dette unike ved nordmannen som er bakgrunnen for at 400 meter-fenomentet Michael Johnson ivrer for at Karsten skal satse mer på hans distanse:

- Var jeg ham, ville jeg vurdert det seriøst. Skal du virkelig sette et merke på sporten må du gjøre noe spesielt ; helst noe ingen andre har gjort før deg, fortalte Johnson i spalta si i britiske The Times dagen etter verdensrekorden.

Selv mente Johnson at det var valget om å satse på 400 meter i tillegg til 200 som gjorde amerikaneren til 1990-tallets største friidrettsutøver:

Jeg vil at Karsten skal spørre seg selv: «Kan jeg bli verdensmester på 400 meter?» Det har aldri skjedd før at en har vunnet 400 meter både med og uten hekker. Karsten kan skape historie.

MICHAEL JOHNSON har sett dette spesielle potensialet hele tida:

- Veldig få utøvere opnår en slik stabilitet. Det er den stabiliteten som bygger selvtillit og skaper frykt hos konkurrentene, tvitret han i sommer etter at Karsten løp 400 meter hekk på 47,08 i Monaco 8.juli.

Resultatet var litt dårligere enn den verdensrekorden Karsten jublet over på Bislett uka før. Han var egentlig i knallform. Bare et par uheldige omstendigheter i oppladningen skilte fra ny suksess, men akkurat det visste ikke Johnson noe om. Det gjør tvitringen hans enda mer interessant:

  • For det er nettopp de stabilt høye prestasjonene som skiller Karsten Warholm fra de fleste andre i feltet.

Der ser Johnson bedre enn de fleste.

AKKURAT som Michael Johnson holdt seg på topp gjennom hele 90-tallet, tikker Warholm inn topptider som en klokke:

Disse prestasjonene er blitt oppnådd gjennom de tre siste seongene; altså den perioden da Karsten endelig hadde kommet opp på et stabilt, godt teknisk nivå etter den utfordrende overgangen fra satsingen på 10-kamp.

DER er sammenligningen med Johnson spennende. Den nå 53 år gamle amerikaneren utvidet satsingen fra 200 meter til 400 meter omtrent på samme alder som Warholm. På den korteste distansen står han fortsatt med historiens fjerde beste tid med den daværende mirakelrekorden på 19,32 fra Atlanta-OL 1996, selv om Usain Bolt fullstendig dominerer i antall topptider.

Her ble altså Michael Johnson skjøvet vekk av en enda større løper. Det har ikke skjedd på 400 meter. Der har amerikaneren fortsatt sju av de 20 beste tidene på distansen, og en jevnhet uten sidestykke:

  • Historisk har det vært 81 løp under 44 blank. Hele 22 av dem er prestert av Michael Johnson.

Karsten skal altså løpe noen konkurranser til for å følge opp.

DET mest spesielle er at dette er en utøver fra et tvers igjennom troverdig system som er midt i en sammenhengende oppvisning av styrke.

Sånt er uvanlig i den dopingherjete friidretten. Også Michael Johnson som i protest mot svineriet leverte tilbake ett av sine OL-gull etter at lagkameratene på 4x400 meter stafett i Sydney 2000 ble avslørt, har fått sin del av mistankene.

Den ene av disse lagkameratene gjorde selvmord etter avsløringen, og det er nok av dramatikk rundt løperne Warholms tider nå skal bli sammenlignet med.

NY DISTANSE: Under Diamond League-stevnet i Lausanne 26. august, vil Karsten Warholm løpe 400 meter - uten hekk, slik han blant annet gjorde under EM i Berlin i 2018. Dette vil han nå gjøre oftere. Video: Anton Lier Vis mer

TIDLIGERE rekordholder Harry Reinholds (43,29 i 1988) ble for eksempel bannlyst av internasjonal friidrett tidlig på 1990-tallet etter å ha blitt frikjent i amerikansk høyesterett. Dengang førte striden mellom rettssamfunnet og idretten til at Reinholds konkurrenter ble truet med utestengelse om de stilte til start med ham i amerikanske konkurranser.

Vel tjue år seinere var det La Shawn Merritt; OL-mester fra Beijing 2008 , som ble suspendert. Det skjedde angivelig først etter tre brudd på meldeplikten, men så kom nyheten om at amerikaneren hadde steroider i prøvene sine.

Dette funnet forklarte han med bruk av et penisforlengende middel, og han tok straffen på 21 måneder uten noen noen innrømmelse av skyld. Men saken ble igjen utgangspunktet for en strid mellom USA og internasjonal idrett om hvilke regler som skulle gjelde for utestengte utøvere etter sonet straff.

Le Shawn Merrit kom uansett tilbake på start, og var så seint som i 2015 med 43,65 bedre enn noen gang.

DET er altså nok av dophistorie som venter på den nye gjengen på 400 meter som utfordrer OL-mester Steven Gardiner. Dette miljøet kan fort bestå av amerikanske Fred Kerely; sølvvinneren fra 100 meter i Tokyo som satser på å dominere alle distanser opp til 400 meter, samt de nære treningskameratene Rai Benjamin og Michael Norman.

Nå er det Norman som har bestetida med 43.45 satt for to år siden. men Benjamin var strålende på sisteetappen da USA vant 4x400 meter gullet i Tokyo.

Hva Karsten Warholm i vanlig form kan få til, gjenstår det altså fortsatt å se.

Men jeg tror det er Karsten selv som fortsatt er mest nysgjerrig på å se det.

FOTNOTE: Jakob Ingebrigtsen dominerer distanseløpingen totalt. Han hadde full kontroll over et meget sterkt 300 meter-felt og vant på 7.33,06, Forholdene gjorde at det aldri ble noe virkelig forsøk på å slette den dopbaserte Europarekorden, men den faller som fortjent ved neste anledning.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer