Sjøsamisk styrke

TROMSØ (Dagbladet): For tiende året på rad arrangeres den mangfoldige kulturfestivalen Riddu Riddu.

Fram til søndag skal det feires i den vesle sjøsamebygda Manndalen i Troms. For tiende året på rad arrangeres den mangfoldige kulturfestivalen Riddu Riddu. Det er det all grunn til å stanse opp ved: Riddu Riddu har ikke bare oppnådd å bli en sjarmerende og viktig festival for urfolk på hele den nordlige halvkula, det er også en kulturfestival i ordets egentlige forstand: Her er dans, teater, fortellinger, kunstutstillinger, temaseminarer og ikke minst musikk.

  • Om lag 2500 ungdommer kryper denne helga inn i teltene i Manndalen - omtrent så langt unna Quart som det er mulig å komme. Riktignok kan det bli både sex i buskene og dram i glassene også i Manndalen, men det er ikke sommerens nyeste parfymedufter som kjennetegner festivalområdet. Avstanden til Kristiansand dreier seg om noe mer enn antall kilometer. For i Nord-Troms slåss ikke unge pressefolk som ulver om akkrediteringskortene. Og allmennkringkasterne i NRK har, uvisst av hvilken grunn, valgt ikke å sende i alle kanaler fra en nordnorsk fjordtarm. Isteden holder de seg jo helst til steder der «vellykket ungdom utelukkende møtes for å sole seg i hverandres glans», slik Dagblad-kollega Håkon Moslet mener Quart er i ferd med å redusere seg selv til.
  • Riddu Riddu har, med sin profil, absolutt ingen kommersiell verdi for de hippeste og kuleste trendsetterne innenfor den norske ungdomskulturen. Og takk og pris for det. La oss isteden ta en liten titt på deler av det fristende programmet: Totalteatret fra Tromsø har urpremiere på stykket «Siste kveld med mamma», et nytt og viktig bidrag til debatten om den besværlige sjøsamiske identiteten. Det utdøende øst-sibirske urfolket nivkhene holder til på Sakhalin-halvøya og består nå bare av 4600 individer, hvorav noen har maktet å ta vare på folkloren, åndereligionen og ritualene. Noen av dem kommer til Manndalen. Dit kommer også unge skuespillere fra Bajkalsjøen, dansere fra Alaska og en av Robbie Robertsons (eks The Band) favoritter: Den unge gitaristen Derek Muller fra Six Nation i Canada.
  • Om festivalgjengerne får øresus av det, kan de jo for eksempel heller se på samisk fottøy og ta turen innom det lokale husflidslagets komag-utstilling. Men det er altså det sjøsamiske som står i sentrum. Riddu Riddu arrangeres jo nettopp av modige ungdommer som vil vedkjenne seg sitt opphav i et tospråklig lokalsamfunn der nordmenn skyter samiske veiskilt i fillebiter. De unge tar opp kampen for sin kulturarv, blant annet gjennom en imponerende kulturmønstring: De har ikke bevart forfedrenes levesett - men de vil likevel ikke være et folk uten fortid.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.