KOMMENTARER

IS-kvinnen:

Sju år i helvete

Tiltalte beskriver kvinnelivet i kalifatet i grusom detalj.

UNG OG DUM: For åtte år siden var hun ung, dum og forelsket – og en overbevist, radikal islamist. Etter sju år i kalifatet sitter hun tiltalt med en strafferamme på seks år. Tegning: Esther Bjørneboe
UNG OG DUM: For åtte år siden var hun ung, dum og forelsket – og en overbevist, radikal islamist. Etter sju år i kalifatet sitter hun tiltalt med en strafferamme på seks år. Tegning: Esther Bjørneboe Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Lettelsen var tydelig både i ansiktet og kroppen hennes, da den tiltalte IS-kvinnen onsdag ble ferdig med sin forklaring. Hele holdningen forandret seg, som om hun hadde tatt av seg en tung sekk. For første gang i sal 250 hadde 30-åringen nå overskudd til å se seg rundt og smile. Det er lett å forstå. Forklaringen har vært sterk å lytte til, og åpenbart tung å fortelle. De første dagene av rettssaken har vært en detaljert gjennomgang av sju år i helvete.

Dette er historien om kvinneliv i kalifatet. Hun var der da IS erklærte opprettelsen av den islamske staten. Under IS levde hun med tre ektemenn, et ukjent antall medkoner og fikk to barn. Hun var der fremdeles, da flygeblader kastet ut fra utenlandske fly fortalte IS-familiene at de var omringet og kalifatet sto for fall.

Hverdagen under IS var dominert av vold, overgrep, flerkoneri og et fullstendig tap av bevegelsesfrihet og andre grunnleggende rettigheter. Kvinner er menns eiendom. Når hun først har dratt til kalifatet, er det nær umulig for en enslig kvinne å komme seg ut.

For åtte år siden var hun ung, dum og forelsket – og en overbevist, radikal islamist. Kvinnen hadde funnet tilhørighet i et ekstremt, religiøst fellesskap. Og hun hadde funnet kjærligheten, i norsk-chilenske Bastian Vasquez.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer