KOMMENTARER

Etter kuppforsøket

Skal gjøre Trump «spedalsk»

Donald Trump skal gjøres politisk «spedalsk». Og demokratene skal tvinge republikanerne til å ta stilling til sin skandaliserte og skadeskutte president.

NED MED FLAGGET TIL TOPPS?: Donald Trump, fordømt, men ennå ikke dømt. Foto: AP / NTB
NED MED FLAGGET TIL TOPPS?: Donald Trump, fordømt, men ennå ikke dømt. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

USAs 45. president Donald Trump skal støtes ut i kulda, utfor klippen, ut av folkeskikken, en gang for alle. Demokratenes strategi i Kongressen er å gjøre Donald Trump «urørlig», en man ikke kan røre ved uten å bli smittet, og selv bli smittefarlig. Trump skal ikke bare trekkes gjennom den foretrukne og ytterste ydmykelsen ved å bli avsatt. Hvis demokratene ikke lykkes med å avsette Trump før han automatisk går av 20. januar - slik han nå omsider har sagt at han skal gjøre - så skal Trump dømmes i en riksrettsprosess, sannsynligvis etter sin avgang.

Det vil gjøre at Trump mister retten til igjen å stille til føderale valg, som president. Han vil for alltid være stigmatisert som presidenten som angrep demokratiet, sendte pøbelen til Kongressen, og orkestrerte et opprør der fem mennesker ble drept. Og han vil ydmykes ved at han ikke har rett på pensjon som ex-president, sikkerhetsvakter, og den offisielle oppmerksomheten som tidligere presidenter får. Sånn er ikke Trump bare smittet av Corona - slik han jo har vært - han skal også smittes av en politisk leprabasill. Slik skal han for alltid bli urørlig. Som en politisk spedalsk som ingen skal kunne ta i, uten - ja - å brenne i helvete.

KRISE: Medprogramleder og kommentator i TV2, Eirik Bergesen, om situasjonen i USA. Vis mer

Hvis det lykkes. Men det er opptil flere hvis her. Det er derfor den demokratiske strategien har flere ledd. Strategien er regissert av blant annet flertallslederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Første ledd er at hun vil presse visepresident Mike Pence til å bruke det 25. grunnlovstillegget til å avsette Trump. Da må først Pence ville avsette sin president, deretter må han få med seg mer enn halve regjeringen på at presidenten er uegnet til å ha jobben, for formelt å kunne avsette ham. Det skjer trolig ikke, med mindre Trump skulle gjøre enda flere oppsiktsvekkende ting fram til president-byttet om snart bare ei uke.

Da er en ny riksrettsprosess mye mer sannsynlig. Pelosi sier at den kan starte allerede onsdag med et vedtak i Representantenes hus om å reise riksrettstiltale. Der har demokratene et flertall på 222 representanter. De trenger 218, og hadde allerede søndag 210 representanter som ville støtte en riksrettstiltale. De fremste tiltalepunktene vil være Trumps oppfordring til demonstrantene 6. januar om å gå mot kongressen, og «slåss som faen», som Trump sa. Det andre er telefonsamtalen med den valgansvarlige i staten Georgia, Brad Raffensperger 3. januar, der Trump presset Raffensperger til å «finne» 11780 stemmer, nok til å vinne delstaten i presidentvalget.

Under opptøyene i USA 6. januar, var frontfiguren for store deler av demonstrantene en mystisk mann iført horn og pels på hodet. Hvem er egentlig denne mannen? Vis mer

Men tiltale er én ting. Dom er noe annet. Det er Senatet som er domsorgan i riksretten. Der trenger man to tredels flertall, altså 68 av 101 medlemmer - inkludert visepresidentens stemme - for å få en fellende dom. Demokratene får to nye senatorer når de nye demokratiske setene fra Georgia fylles i slutten av måneden. I tillegg har to republikanske senatorer sagt at Trump bør gå av etter det som skjedde i forrige uke. Men enda så mangler demokratene stemmene fra 15 republikanske senatorer for å få dømt Trump til historiens skyggedal.

Demokratiske senatorer sier nå at man ikke har noen tidsnød med å få dømt Trump, de rekker likevel etter all sannsynlighet ikke tidsfristen 20. januar. Jim Clyburn, en framtredende demokrat i Representantenes hus, er én som tar til orde for først å gi påtroppende president Joe Biden 100 dager til å få gjennom godkjennelse av sin regjering, nødvendig lovgiving i forhold til corona og økonomiske tiltak for å blåse liv i en corona-rammet økonomi. Og når den nødvendige politiker er vedtatt, så kan man gå løs på den eventuelle riksrettssaken mot Trump.

Capitol-betjent Eugene Goodman kjempet alene for å holde voldelige opprørere under kontroll. Nå mener flere han bør dekoreres for sin «heltemodige innsats». Vis mer

Det pekes på at reglene for en riksrettsprosess til en viss grad kan lages av Kongressen, fordi det er liten presedens. Trump vil både bli den første president som eventuelt tiltales for andre gang, og hvis han til slutt dømmes, så vil han være den første som utsettes for denne vanæren.

Men dette er et politisk sjansespill. Demokratene kan for andre gang risikere å ikke få flertall for å dømme Trump til en tilværelse i historiens skyggedal. Men de kan også lykkes, fordi tilstrekkelig mange republikanske senatorer - når de får mer tid til å tenke seg om - til syvende og sist ikke vil være på gal side av historien, og skjerme sin skandaliserte president. Verken komedien eller tragedien Trump er slutt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer