DEBATT

Likestilling

Skal løfte fram kvinner i bybildet

Kanskje kan flere lokalpolitikere la seg inspirere av Bergen?

GÅR LENGER: Det har lenge vært politisk flertall i Bergen for å løfte frem flere kvinner og oppkalle flere gater og offentlige plasser etter kvinner. Nå går vi enda lenger, skriver innsenderen. Foto: Berit Keilen / NTB
GÅR LENGER: Det har lenge vært politisk flertall i Bergen for å løfte frem flere kvinner og oppkalle flere gater og offentlige plasser etter kvinner. Nå går vi enda lenger, skriver innsenderen. Foto: Berit Keilen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Byrådet i Bergen har bestemt at ingen nye gatenavn skal kalles opp etter menn før kjønnsbalansen i bybildet er rettet opp.

Dette har fått mange til å reagere. Nestleder i Frp, Sylvi Listhaug kaller det galskap, men hvor galt er det egentlig å mene at byrommene skal løfte frem hele befolkningen, ikke bare mennene som har sittet med makten i hundrevis av år?

Når Listhaug argumenterer for at det å få en gate oppkalt etter seg, bør være et hyllest basert på prestasjon, overser hun at Bergen i hundrevis av år har oversett prestasjonene til halve befolkningen.

Hvis du går i bergensgatene i dag vil du raskt legge merke til at det er mange gater som har fått navn etter mer eller mindre kjente historiske menn. Omkring 9 av 10 av gatene som er oppkalt etter historiske personer, er oppkalt etter menn. Når skjevheten er så stor trengs det mer enn gode intensjoner for å rette opp denne historiske nedprioriteringen av kvinner.

Barna våre skal ikke gå rundt i Bergens gater og bare se gater oppkalt etter mannlige statsråder, konsuler og professorer. Kvinner har spilt viktige roller i historien, men deres bragder blir i mye mindre grad løftet frem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer