DEBATT

Likestilling

Skal løfte fram kvinner i bybildet

Kanskje kan flere lokalpolitikere la seg inspirere av Bergen?

GÅR LENGER: Det har lenge vært politisk flertall i Bergen for å løfte frem flere kvinner og oppkalle flere gater og offentlige plasser etter kvinner. Nå går vi enda lenger, skriver innsenderen. Foto: Berit Keilen / NTB
GÅR LENGER: Det har lenge vært politisk flertall i Bergen for å løfte frem flere kvinner og oppkalle flere gater og offentlige plasser etter kvinner. Nå går vi enda lenger, skriver innsenderen. Foto: Berit Keilen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Byrådet i Bergen har bestemt at ingen nye gatenavn skal kalles opp etter menn før kjønnsbalansen i bybildet er rettet opp.

Dette har fått mange til å reagere. Nestleder i Frp, Sylvi Listhaug kaller det galskap, men hvor galt er det egentlig å mene at byrommene skal løfte frem hele befolkningen, ikke bare mennene som har sittet med makten i hundrevis av år?

Når Listhaug argumenterer for at det å få en gate oppkalt etter seg, bør være et hyllest basert på prestasjon, overser hun at Bergen i hundrevis av år har oversett prestasjonene til halve befolkningen.

Hvis du går i bergensgatene i dag vil du raskt legge merke til at det er mange gater som har fått navn etter mer eller mindre kjente historiske menn. Omkring 9 av 10 av gatene som er oppkalt etter historiske personer, er oppkalt etter menn. Når skjevheten er så stor trengs det mer enn gode intensjoner for å rette opp denne historiske nedprioriteringen av kvinner.

Barna våre skal ikke gå rundt i Bergens gater og bare se gater oppkalt etter mannlige statsråder, konsuler og professorer. Kvinner har spilt viktige roller i historien, men deres bragder blir i mye mindre grad løftet frem.

Politikere fra Høyre, Frp og Senterpartiet har alle kritisert vedtaket og kalt det tullete symbolpolitikk. Det er en undervurdering av hvor viktige symbolene vi omgir oss med, er, og hva de sier om samfunnet for øvrig.

Når ikke kvinnene som har stått på barrikadene opp gjennom historien, er synlige i bybildet, da risikerer vi at de blir glemt, og at vi tror at verden har gått fremover helt av seg selv. Det er et inntrykk vi for all del må bekjempe. Kvinnekamp har alltid møtt motstand, også i 2021.

CORONAPASSET: Slik blir coropasset. Video: NTB Scanpix Vis mer

Heldigvis har det lenge vært politisk flertall i Bergen for å løfte frem flere kvinner og oppkalle flere gater og offentlige plasser etter kvinner. Nå går vi enda lenger. Den hedersbetegnelsen det derfor er å få en gate eller plass oppkalt etter seg, er det på tide å gi til flere kvinner!

Kanskje kan flere lokalpolitikere la seg inspirere av Bergen?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer