DEBATT

Russelåter og krenking

Skal lure og erobre kvinner

Fra ung alder lærer de fleste jenter å tilpasse seg guttene.

SETTE GRENSER: Når kvinner lærer at de er ansvarlige for menns følelser fører dette at vi ikke lærer å sette grenser, skriver Eva Kittelsen. Foto: Privat.
SETTE GRENSER: Når kvinner lærer at de er ansvarlige for menns følelser fører dette at vi ikke lærer å sette grenser, skriver Eva Kittelsen. Foto: Privat.
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Russesanger som krenker jenter er ikke spesielt oppbyggende. Det samme kan sies om Tusvik & Tønnes parodi på russelåter. Når enkelte velger å forsvare låta er dette mest sannsynlig en ryggmargsrefleks. Vi er lært opp til at jenter er ansvarlige for gutters følelser.

Kvinner forventes å tolerere hets, krenking og drittprat. Til og med seksuell trakassering og voldtekt. I hvilken grad varierer fra land til land, men på generell basis er det slik stort sett verden over og på tvers av kulturer og religioner.

Fra ung alder lærer de fleste jenter å tilpasse seg guttene. Selv vokste jeg opp i en konservativ religion der det var ekstremt viktig å dekke til kroppen. Slik unngikk man å gjøre guttene til syndere ved å gi dem umoralske tanker. De kunne jo risikere å se ei skulder eller litt for mye av låret.

Vi har lett for å kritisere andre kulturer for misogyni. Men vi må ikke glemme at den kristen-kulturelle arven, som legger hovedvekten av det moralske ansvaret på jentene, står ganske stødig i det sekulære samfunnet i Norge også.

Nøyaktig hvor grensene går mellom det puritanske kristne og patriarkatet som gjennomsyrer samfunnet er vanskelig å definere. Begge deler er i hvert fall med på å pålegge jenter ansvar for gutters følelser og tanker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer